Macron se obrušio na uvrede poljskog premijera zbog čestih kontakata s Putinom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je sinoć na televiziji TF1 kako smatra potrebnim nastaviti dijalog s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

“Preuzimam punu odgovornost za stalni razgovor s predsjednikom Putinom u ime Francuske. Uvijek sam se trudio razgovarati s Rusijom. Stalno sam bio uključen u dijalog kako bih postigao prekid vatre”, kazao je Macron, komentirajući prigovore šefa poljske vlade Mateusza Morawieckog na njegov račun zbog redovitih poziva Putinu.

Podsjećamo da je poljski premijer Mateusz Morawiecki u ponedjeljak osudio Macronove sate telefonskih razgovora s Putinom, kojeg je usporedio s Hitlerom, sugerirajući mu da ti razgovori nisu postigli ništa korisno (vidi poveznicu ovdje).

Macron se na televiziji obrušio na poljskog premijera, kazavši slijedeće: “Ove izjave su i neutemeljene i skandalozne”, i dodao kako je poljski čelnik iz “krajnje desne stranke” i da “podupire” njegovu (Macronovu) suparnicu Marine Le Pen na francuskim predsjedničkim izborima ovog mjeseca.

“Preuzimam punu odgovornost što sam prije nekoliko godina razgovarao s predsjednikom Rusije u ime Francuske kako bih izbjegao rat i izgradio novu arhitekturu mira u Europi”, dodao je. “Činio sam to od početka svog mandata. Nikad nisam bio naivan, za razliku od drugih. Nikad nisam bio suučesnik, za razliku od drugih.”

Macron je ciljao na Le Penove veze s Rusijom, više puta naglašavajući kako je uzela zajam od ruske banke koji njezina stranka National Rally još uvijek otplaćuje.





Le Pen se pokušava distancirati od Moskve koju je posjetila prije posljednjih izbora 2017. kako bi se upoznala s Putinom.

Lobirala je da EU odustane od sankcija nametnutih Rusiji nakon aneksije ukrajinskog teritorija Krima 2014. i izrazila je divljenje Putinu u prošlosti.

Ali u razgovoru za TF1, Le Pen je pozvala Francusku da povuče svog veleposlanika iz Moskve nakon ubojstava ukrajinskih civila u gradu Buča, koja su navodno učinili ruski vojnici.





“Ako zaista postoji dokaz, onda moramo biti vrlo čvrsti”, kazala je Le Pen.

Podsjećamo: jučer smo objavili komentar rezultata najnovijih anketa prije prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, prema kojima se Le Pen ubrzano približava Macronu. Možete ga pogledati ovdje ili na poveznici ispod teksta.

Z. Meter: Le Pen se približila Macronu! Izbori sve neizvjesniji!

 

Komentari

komentar

You may also like