Macron: Sile preko Balkana žele destabilizirati Europu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je jučer na “ponovno zalaganje” i na “investiranje” Europske unije na zapadnom Balkanu zbog “novih napetosti” na tom području i “upletanja regionalnih sila” koje žele destabilizirati Europu, prenosi AFP.

“Na tom području danas vladaju nove napetosti. Povijest se ondje ponavlja, a ponekad je ona i tragična”, rekao je predsjednik, najavivši europsku konferenciju o toj regiji koja će se održati u lipnju iduće godine u okviru francuskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu 2022. Danas imamo posebnu odgovornost prema zapadnom Balkanu, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači.

“Moramo ondje voditi politiku ponovnog zalaganja, ali i investiranja kako bismo potaknuli gospodarsku integraciju tog područja (…) te suzbili upletanje i manipulacije nekih regionalnih sila koje preko Balkana žele destabilizirati Europu”, istaknuo je, smjerajući na Tursku i na Rusiju.

Mislim da je ovaj politički i gospodarski rad na zapadnom Balkanu istinsko pitanje suvereniteta za našu Europu jer se Europa mira neće moći ostvariti u idućih pedeset godina ako zapadni Balkan ostavimo u sadašnjoj situaciji, upozorio je.

Macron je pozvao da se “razjasni europska perspektiva” tih zemalja (Albanija, Bosna, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) koje već godinama čekaju u predvorju Unije. Čelnici EU-a su na sastanku na vrhu u Sloveniji u listopadu “potvrdili potporu” integraciji zapadnog Balkana, ali su odbili donijeti vremenski plan, zatraživši više reforma i rješavanje sukoba iz prošlosti.

Komentari

komentar

You may also like