Macron u intervjuu za FT: stigao „trenutak istine“ za EU

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je veliki intervju za britanski medij The Financial Times, objavljen u četvrtak, 16. travnja.

Emmanuel Macron specifična je politička osobnost i državnik s nesumnjivom karizmom bez obzira na svoje, još relativno mlade političke godine (star je svega 42 g.), uvijek spreman na pokretanje različitih inicijativa o ključnim domaćim i globalnim problemima s ciljem pronalaska odgovarajućih i po svih zadovoljavajućih mjera koliko je to god najviše moguće. Sjetimo se samo njegovih, prilično smjelih političkih dijagnoza ili inicijativa za rješavanja nagomilanih problema, primjerice, unutar NATO saveza, različitih dubioza unutar EU, bliskoistočnih problema, odnosa Zapada s Rusijom i td. U tom i takvom proaktvnom djelovanju, a ne iščekivanju da probleme riješi netko drugi, Macron je, naravno, izložen i kritikama s različitih strana (dovoljno se podsjetiti na masovne prosvijede „Žutih prsluka“ u svojoj zemlji). Međutim, nitko mu ne osporava entuzijazam i energiju usmjerenu na postizanje kvalitetnih riješenja (makar ona uvijek u konačnici tako i neizgledala), a što je kronični nedostatak brojnih sadašnjih europskih lidera – najčešće političkih „klonova“, stvorenih prema uvijek identičnom kalupu službenog Bruxellesa – bez imalo osobne i državničke karizme, ali zato uvijek spremnih vjerno kimati glavom na sve prijedloge i odluke središnje vlasti EU.

Što se tiče spomenutog velikog intervjua, iz njega izdvajamo slijedeće:

komentirajući aktualno stanje u svezi s pandemijom koronavirusa COVID-19, Macron je upozorio na dolazak „trenutka istine“ za EU po pitanju solidarnosti, kazavši, kako se to odnosi na odgovor, je li „Europska unija politički ili samo tržišni projekt“? Prema njegovim riječima, ne postoji drugi izbor osim onog na koji način utemeljiti posebni protukrizni fond, zadužen za opći dug sa zajedničkim jamstvima za financiranje država EU u skladu s njihovim potrebama a ne veličinom i snagom njihove ekonomije.

Međutim, kako već u petak, 17. travnja, navode zapadni mediji komentirajući Macronove riječi, ovu njegovu ideju odlučno su odbile vlade Njemačke i Nizozemske.

Macron je upozorio kako je u pitanju shvaćanje solidarnosti i da od toga ovisi ekonomija. Nepostojanje solidarnosti unutar EU može izazvati „populistički gnjev“ u Južnoj Europi, poglavito u zemljama koje su jako stradale od pandemije koronavirusa.





„Ako mi ne možemo to danas uraditi, kažem vam da će pobijediti populisti. To će se dogoditi danas, sutra, prekosutra – u Italiji, u Španjolskoj, možda i u Francuskoj i na drugim mjestima“, kazao je francuski čelnik dalje u intervjuu. „Mislim kako je ovo duboki antropološki šok. Mi smo zaustavili polovicu planeta kako bismo spasli živote, u našoj povijesti nema sličnih primjera“, izjavio je Macron.

Za razliku od pojedinih drugih svjetskih vođa, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog čelnika Xi Jinpinga, koji „nastoje vratiti svoje zemlje tamo gdje su bile prije pandemije“, Emmanuel Macron izjavljuje kako on sadašnju krizu vidi kao „egzistencijalni događaj za čovječanstvo, koji će promijeniti karakter globalizacije i strukturu međunarodnog kapitlizma“.

Podsjećamo: Macron je u više navrata prošle godine javno ukazivao upravo na to: nužnost uvođenja promjena u neoliberalni globalni kapitalizam koji je već iscrpio svoje mogućnosti i nije doveo do pravednog riješenja socijalnih problema u svijetu. Takve izjave francuskog čelnika plijenile su pozornost s obzirom kako je njegova karijera prije ulaska u sferu visoke politike bila vezana upravo uz krupni financijski sektor, kada je radio za Rothschildove banke. Dakle, nitko mu ne može govoriti da ne barata „materijom“ i kako ne zna o čemu govori.





Komentari

komentar

You may also like