Macron pregovara o energetici sa saudijskim princom; Oporba spominje “ruke prekrivene krvlju”

Tijekom današnjeg sastanka u parizu, energija je bila glavna tema na dnevnom redu između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Sastanak je svojevrsna obnova diplomatskih odnosa. Suradnici francuskog predsjednika nagovijestili su uoči razgovora u četvrtak da će Macron pozvati Saudijsku Arabiju da poveća svoju proizvodnju nafte kako bi pomogla u snižavanju cijena sirove nafte, ponavljajući zahtjev koji je iznio predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden tijekom posjeta Rijadu ranije ovog mjeseca, prenosi Al Jazeera. Bidenu taj zahtjev i nije urodio plodom.

Priopćenje iz predsjedničkog ureda nije izričito spominjalo naftu ili plin, ali je rečeno da je Macron “naglasio važnost nastavka aktualne koordinacije sa Saudijskom Arabijom u pogledu diversifikacije opskrbe energijom za europske zemlje”. Zbog manjeg dotoka ruskih energenata, europske zemlje očajnički traže alternativne izvore fosilnih goriva. Saudijska Arabija jedna je od rijetkih zemalja u svijetu s mlogućnosti povećanja proizvodnje. Francusko priopćenje navodi da su Macron i saudijski princ također razgovarali o sigurnosti prehrambenog lanca te su se složili raditi na “ublažavanju učinaka” rata u Ukrajini.

Dvojica čelnika razgovarala su i o ratu u Jemenu. Francuski predsjednik pohvalio je, kako je rekao, napore Saudijske Arabije da “pronađe političko, globalno i uključivo rješenje pod okriljem Ujedinjenih naroda i izrazio nadu da će se primirje nastaviti”, piše u priopćenju.

Saudijski princ, de facto vođa naftom bogate nacije ponovno se vraća pod okrilje Zapada nakon zahlađenja odnosa sa Zapadom i Turskom jer je naredio ubojstvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. Sada su i Macron i Biden na svoj račun primili brojne kritike od strane skupina za ljudska prava zbog njihovog približavanja kraljevstvu. Zastupnik francuske ljevice Alexis Corbiere za televiziju BFM je rekao da se Macron “rukuje s čovjekom čije su ruke prekrivene krvlju”.

Istraga Ujedinjenih naroda opisala je ubojstvo Khashoggija kao “izvansudsko ubojstvo za koje je odgovorna Saudijska Arabija”. To su potvrdile i američke obavještajne agencije. Saveznici francuskog predsjednika branili su sastanak kao demonstraciju “realpolitike” tj. stavljanja praktičnih potreba iznad načela utopije u vanjskoj politici. Ministar javnih službi Stanislas Guerini, blizak predsjednikov saveznik, rekao je danas za radio Europe 1 da je uloga predsjednika ipak “zaštititi francuski narod” i da vjeruje da je ta usluga izvršena.

Komentari

komentar





You may also like