Macron upozorava Johnsona da poštuje Brexit dogovor oko Sjeverne Irske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je premijera UK, Boris Johnsona da je obnova prijateljskog odnosa Pariz-London moguća samo ako vlada UK ispoštuje Brexit dogovor u odnosu na granicu sa Sjevernom Irskom.

Macron je kazao kako bi rado “resetirao” odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom jer imaju “mnogo zajedničkih interesa”, prenosi Financial Times. S druge strane, EU prijeti UK da će uvesti trgovačke sankcije ukoliko se ne ispoštuje stroga granična kontrola prema Sjevernoj Irskoj. Naime, Sj. Irska je dio UK i time nije više u EU, ali ostatak irskog otoka jest u EU. Ipak, između Sjeverne Irske i Republike Irske ne smije biti kopnene granice jer je tako dogovoreno Sporazumom na Veliki petak. Takvi odnosu, de facto, granično odvajaju Sjevernu Irsku od UK čiji je dio,a granica je u moru. Ujedinjeno Kraljevstvo nalazi se između dvije silnice. EU zahtjeva da, kako je dogovoreno Brexitom, UK strogo kontrolira spornu granicu.

Najglasniji pritisak prema UK dolazi iz Francuske. Naime, pomalo zaoštren diplomatski sukob između Francuske i UK odgovara vlastima obje države jer tako skupljaju političke bodove. Rivalitet između ove dvije bivše kolonijalne sile već je dugo prisutan, a predmet je i brojnih viceva.

S jedne strane, Macron sada “pruža ruku pomirenja”. S druge strane EU prijeti sankcijama,a Francuska je najglasniji zagovornik istih. Ovakvi toplo-hladni odnosi između ove dvije države već su skoro povijesna činjenica.

 

Komentari

komentar





You may also like