Macron zaprijetio EU „frexitom“

Kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron smatra nužnim reformiranje Europske unije, a u protivnom nju očekuje „frexit“. To je jedna od oštrijih vanjskopolitičkih izjava Emmanuela Macrona, iznesena tjedan dana uoči drugog – odlučujućeg kruga predsjedničkih izbora, koji se održava 7. svibnja i u kojem se Macron nadmeće s predstavnicom francuske desnice Marine Le Pen.

„Ja sam proeuropski političar i tijekom tih pregovora sam postojano štitio europsku ideju i europsku politiku jer smatram da je to jako važno za Francuze i za to, kakvo će mjesto naša država zauzeti u procesu globalizacije. Ali u isto vrijeme mi moramo sagledavati stanje, slušati ljude, njihovu stvarnu ljutnju i ne htijenje daljneg čekanja. Nastavak neuravnoteženosti u radu Europske unije nije dopustiva“, izjavio je Emmanuel Macron.

Pritom je kazao, kako se njegov mandat odnosi i na dubinsku reformaciju Europske unije, europskog projekta. Ukoliko bi on dopustio Europskoj uniji funkcionirati kao do sada, to bi bila izdaja: „I ja to ne želim. Zato jer će sljedećeg dana u nas početi „freksit“, ili iznova – „Nacionalni front“.

Geopolitika.News smatra kako ovm izjavom Macron želi smanjiti nezadovoljstvo njegovom kampanjom dijela neodlučnog biračkog tijela koje zahtijeva čvršću francusku politiku u odnosu na birokratizirani i centralizirani Bruxelless. Ovom izjavom Macron se nastoji pomaknuti „u desno“ i  javnosti prikazati istinskim francuskim državnikom, koji će zastupati interese najvećeg dijela francuskih građana i tako ujediniti nikada razjedninjeniju zemlju po ključnim pitanjima njezinih nacionalnih interesa (ostanak ili izlazak iz EU, odnosi prema imigrantima, borbi protiv terorizma, sudjelovanja Francuske u vojnim operacijama u inozemstvu, odnosu prema SAD-u, Rusiji i td.).

Ovim se potvrđuju analize Geopolitika.Newsa, koje govore kako eventualna pobjeda Emmanuela Macrona po EU zapravo ništa dugoročno u pozitivnom smislu ne riješava jer Uniju ionako čekaju složene dubinske promjene i reforme. Osim toga, ukoliko Macron ne uspije istinski pomiriti francuske građane i ujediniti u široki front najvažnije političke snage zemlje, i samu Francusku očekuje nastavak razdoblja nestabilnosti, s tendencijom daljnjeg produbljavanja tamošnjih društvenih dubioza.

Zoran Meter: Osvrt na prvi krug francuskih predsjedničkih izbora





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like