Macronov savjetnik sastao se s nećakinjom Marine Le Pen: oštre kritike unutar stranke

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočava se s kritika nakon što je lijevi dnevnik Le Monde objavio u nedjelju da su se u listopadu sastali Bruno Roger-Petit, Macronov savjetnik za povijesnu memoriju i Marion Marechal, nećakinja dugogodišnje členice krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen.

Marion Marechal bila je zastupnica Nacionalnog okupljanja u Narodnoj skupštini od 2012. do 2017., a nakon toga se povukla iz aktivne politike i utječe na javnom mnijenje putem svog think thanka. Smatra se da je Marechal jedna od najvažnijih figura francuske desnice danas.

Roger-Petit navodi kako je htio sastankom saznati više o političkim stavovima Marion Marechal te da je održan na njegovu inicijativu.

“Ustanovio sam da se ne slažemo”, kazao je Roger-Petit za Le Monde.

Marion Marechal je također potvrdila za Le Monde da je bila na ručku s Rogerom-Petitom: “Nikada ne odbijam raspravljati o principima. Pogotovo zato što me jako zanimalo upoznati onoga kojemu je bilo zabavno zvati me nacistom svaka dva tjedna kad sam bila zastupnica”.

Macrona ljevica optužuje za skretanje u desno zbog oštrog odgovora nakon terorističkih napada i predloženog zakona kojim bi se zabranilo snimanje policajaca.
“Mislim da dopuštamo da se inficiramo aktivističkim diskursom koji je vrlo neprijateljski prema vladinom i vašem djelovanju koje poštujem, ali ne mogu dopustiti ljudima da kažu kako smanjujemo slobode u zemlji”, poručio je Macron za francuski portal Brut početkom prosinca, a ranije je kritizirao i pisanje svjetskih medija o terorističkim napadima zbog, kako je rekao, “legitimiranja nasilja”

“A kada vidim u tom kontekstu da brojni dnevni listovi za koje sam mislio da dijele naše vrijednosti, pišu o zemlji koja je dijete prosvjetiteljstva i Francuske revolucije opravdavajući nasilje, kažu da je srž problema u tome što je Francuska rasistička i islamofobna zemlje, e onda kažem: poljuljani su temelji”, poručio je Macron u intervjuu za New York Times.

Sastanak Rogera-Petita i Marion Marechal kritizirali su članovi Macronove stranke “Naprijed republiko” (LREM).

“S krajnjom desnicom ne raspravljamo, ne radimo kompromise. Protiv njih se borimo”, napisao je na Twitteru Hugues Renson, potpredsjednik Narodne skupštine i jedan od istaknutijih članova LREM-a, piše politico.eu.

Drugi istaknuti član LREM-a, Astrid Panosyan kazao je da su to “ljudi s kojima se ne sastajemo na ‘osobnu inicijativu’, već se zajednički protiv njih borimo”.  Istu je poruku uputio zastupnik u Narodnoj skupštini LREM-a Jean Michel Mis.

 
Komentari

komentar

You may also like