Mađarska će blokirati europski fond za Ukrajinu dok god je njihova banka OTP na “crnoj listi” Ukrajine

Mađarska neće podržati davanje bilo kakve dodatne vojne pomoći iz Europskog fonda za mir sve dok njezina OTP banka ne bude skinuta s ukrajinskog popisa međunarodnih ratnih sponzora, rekao je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Podsjetio je da zemlje EU žele povećati vojnu pomoć Ukrajini iz Europskog fonda za mir na 500 milijuna eura. “Zahtijevamo da Ukrajinci uklone OTP s popisa međunarodnih ratnih sponzora. Dok se to ne dogodi, nećemo dati suglasnost da se tih 500 milijuna eura dodijeli zemljama EU kao kompenzacija za njihovu potrošnju na oružje Ukrajini”, rekao je mađarskim novinarima tijekom stanka u sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu. “Da budem jasan: ne možemo podržati odluke koje zahtijevaju dodatne ekonomske i financijske žrtve EU-a i njezinih država članica sve dok OTP ostaje na popisu međunarodnih pokrovitelja sukoba. Isto vrijedi i za sankcije”, prenosi ga mađarska agencija MTI.

Također je rekao da Budimpešta nije voljna podržati daljnje sankcije EU-a Rusiji te je primijetio sve agresivniji stav Kijeva prema svom susjedu, Europskoj uniji. Szijjarto, nadalje, tvrdi da su povrijeđena prava na obrazovanje mađarske manjine u Ukrajini. Ministar se osvrnuo i na članke u Washington Postu koji govore o tajnim američkim dokumentima prema kojima je Volodimir Zelenski predložio dizanje u zrak naftovoda Družba koji opskrbljuje rusku naftu u Mađarsku preko Ukrajine.

“Prijetnja suverenitetu Mađarske”, bjesni Budimpešta na ideju Zelenskog da uništi naftovod Družba

Komentari

komentar





You may also like