Mađarska: Europa ne smije biti kažnjena zbog rusko-ukrajinskog rata

Mađarska se otvoreno protivi embargu EU na ruske energente – naftu i plin. O tome je govorio glasnogovornik mađarske vlade Gergely Gulyás za tamošnji medij HirTV.

Naglasio je kako cijenu rata u Ukrajini ne bi smio platiti mađarski narod, te da je to moguće ako “još uvijek možemo dobiti energiju po najnižoj mogućoj cijeni”.

Stoga je najvažnije da Europska unija poništi svoje prijašnje odluke, a ne da donese sankciju koja će onemogućiti uvoz ruske nafte i plina. Inače, Mađarska bi te sirovine morala nabavljati po znatno višoj cijeni, bez kojih se ne može osigurati smanjenje režijskih troškova, grijanje i funkcioniranje gospodarstva, dodao je.

Prema njegovim riječima, Vlada se trudi nastaviti osiguravati održivost uvjeta za smanjenje režijskih troškova, koji su uvjetovani dostupnošću nafte i prirodnog plina i što je prije moguće vraćanje cijena energenata na normalne razine.

Ne smijemo uvoditi sankcije koje prije svega kažnjavaju nas, a ne one koje želimo sankcionirati, rekao je Gergely Gulyás.

Također je rekao da Europska unija nije donijela nikakve sankcije koje bi onemogućavale bilo kome da plaća ruski plin u rubljama, te da je to regulirano građanskopravnim ugovorom između država i tvrtki. Drugim riječima, jedini uvjet za promjenu ugovora je uspostavljanje jedinstva volje između dviju strana.
Istovremeno, mađarska država plin ne plaća niti u rubljama, jer je otvoren račun u eurima na koji se prebacuje cijena plina u eurima, a zatim banka to pretvara u rublje, napomenuo je.

Osim Mađarske, to radi još devet zemalja, “samo zato što biti dobar danas u Europi znači i da čelnici zemalja ne govore iskreno u međunarodnom životu i sa svojim ljudima, pa ostalih devet zemalja ne govori da čini to isto”, kazao je.

Ne treba sumnjati da će oni koji danas dobivaju energente iz Rusije po potpuno istoj proceduri, na isti način plaćati prirodni plin, dodao je Gergely Gulyás.

Podsjećamo kako je danas britanski Reuters objavio kako bi, zbog jedinstva, Europska unija mogla ponuditi Mađarskoj i Slovačkoj izuzeće od ruskog naftnog embarga s obzirom na veliku ovisnost dviju zemalja o ruskoj nafti.

Vijest je prenio i švicarski medij Swissinfo koji navodi kako se očekuje da će Komisija u utorak dovršiti rad na sljedećem, šestom paketu sankcija EU protiv Rusije zbog njezinih akcija u Ukrajini, koji bi uključivao zabranu kupnje ruske nafte, jer je izvoz nafte glavni izvor prihoda Moskve.

Mađarska, koja uvelike ovisi o ruskoj nafti, više puta je govorila da neće potpisati sankcije koje se odnose na energiju. Slovačka je također jedna od zemalja EU koja se najviše oslanja na ruska fosilna goriva.
Kako bi 27-člani blok ostao ujedinjen, Komisija bi Slovačkoj i Mađarskoj mogla ponuditi “izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje”, rekao je jedan od dužnosnika za Reuters.

Naftni embargo vjerojatno će se ionako postupno uvoditi, a najvjerojatnije će stupiti na snagu tek početkom sljedeće godine, rekli su izvori.

Paket bi u srijedu trebao biti predstavljen veleposlanicima vlada EU.

Prije su se uvođenju embarga na rusku naftu protivili u Njemačkoj. Međutim, prošlog je tjedna Poljsku posjetio ministar gospodarstva Robert Habek i rekao da je odbijanje nafte iz Rusije stvar bliske budućnosti. Njemačka vlada planira dobiti dio sirovina preko Poljske i razmatraju mogućnost preuzimanja kontrole nad velikom rafinerijom u Schwedtu koja je u vlasništvu ruskog Rosnjefta.

Njemački kancelar Olaf Scholz je pak rekao da će zemlja prestati primati rusku naftu do kraja godine.

Komentari

komentar

You may also like