Mađarska granična policija pucala je na jureći kamion s migrantima

Mađarska policija jučer je pucala na kamion koji je prevozio oko 30 osoba za koje se smatra da su ilegalni migranti, nakon što je kamion bez zaustavljanja prošao kroz granični prijelaz s Austrijom, rekla je policija, prenosi Reuters.

Pokrajinska policija regije Gyor-Moson-Sopron rekla je da su policijske patrole u pograničnom selu Harka uočile kamion koji se brzo približavao prijelazu. Policajac je stao ispred kamiona signalizirajući da se zaustavi za pregled. Ipak, kamion je umjesto toga ubrzao zbog čega je policajac bio primoran skloniti se s puta, dok je njegov kolega ispalio metke kako bi prisilio vozilo na promjenu smjera, rekla je policija u priopćenju na svojoj stranici.

“Kamion mađarskih tablica prešao je preko granice i zatim se zaustavio. Austrijska policija pritvorila je egipatskog vozača i oko 30 putnika nepoznate nacionalnosti koji su zatečeni u stražnjem dijelu kamiona” piše u priopćenju mađarske policije.

Prema policijskim podacima, mađarske vlasti tjedno su odbijale oko 2500 migranata na južnoj granici zemlje sa Srbijom i Rumunjskoj u posljednjim tjednima 2021. godine. Mađarska je 2015. godine postavila ogradu uzduž granice sa Srbijom kako bi spriječila ilegalni prelazak granice. To je bio potez koji je izazvao osudu većine vrha EU, posebice iz Njemačke. No, Berlin se “smekšao” po pitanju izgradnje ograde kada je podržao Poljsku u tom potezu krajem prošle godine zbog migracija iz Bjelorusije. Naime, u 2021. je preko 11 000 migranata pristiglo u Njemačku tom neočekivanom rutom.

Komentari

komentar
You may also like