Mađarska: Hrvatska je spremna povećati kapacitet jadranskih naftovoda

Hrvatska je spremna povećati kapacitet Jadranskog naftovoda za opskrbu Mađarske i Slovačke naftom u slučaju prekida uvoza iz Rusije naftovodom Družba, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova, izvještava Reuters.

Čelnici Europske unije dali su ustupke Mađarskoj kako bi dogovorili naftni embargo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, zaključivši u ranim jutarnjim satima u utorak dogovor kojim se do kraja godine želi smanjiti 90% ruskog uvoza sirove nafte u blok. Svojim embargom blok ima za cilj smanjiti prihod Moskve za financiranje rata koji je Rusija pokrenula prije više od tri mjeseca u Ukrajini, ali je izuzeo Mađarsku koja nema izlaz na more jer se zemlja oslanja na naftovod Družba.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kako je s hrvatskim ministrom energetike postigao dugoročni sporazum o suradnji u energetskoj sigurnosti, prema kojem će južni susjed Mađarske osigurati alternativni put za mogući dodatni uvoz nafte, ako bude potrebno. “Hrvatska je spremna osigurati rutu za isporuke nafte prema Mađarskoj, ako to bude potrebno”, rekao je Szijjarto, dodajući da će mađarska energetska grupacija MOL kasnije tijekom dana započeti razgovore s hrvatskim dužnosnicima.

MOL-ov daljnji poslovni model izgrađen je na ruskoj nafti koja se isporučuje naftovodom Družba koji pokriva oko 65% mađarskih potreba za naftom. Dionice MOL-a porasle su za više od 5% rano u utorak nakon što je EU izuzela Mađarsku, Češku i Slovačku od sankcija na rusku naftu.

 

Orban i bugarski premijer zadovoljni izuzećem od embarga EU na rusku naftu





 

 

Komentari

komentar





You may also like