Mađarska i Poljska ne namjeravaju popustiti u vezi veta na proračun

Mađarska vlada ostat će pri svojem vetu na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplata novca poštivanjem vladavine prava, rekao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Gergely Gulyas rekao je na briefingu za novinare da će Orban, koji će se kasnije tijekom dana sastati s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim, svojim glavnim saveznikom, objaviti zajedničko pisano stajalište o krizi.

Mađarska i Poljska uložile su prošli tjedan veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog mehanizma uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava.

Europska komisija pokrenula je postupak protiv obje zemlje zbog navodnog narušavanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacije.

„Nije prihvatljivo da bilo tko povezuje isplatu europskih sredstava političkim kriterijima”, rekao je Gulyas, dodajući da Mađarska ustraje pri svojem stajalištu.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila im je u srijedu da se u vezi tog pitanja obrate Sudu EU-a.

„Ovdje govorimo o kršenju vladavine prava na štetu proračuna EU-a. Teško je zamisliti ikoga u Europi da je protiv toga načela”, istaknula je von der Leyen.

No Gulyas je rekao da nemaju razloga ići na Sud EU-a jer „ne postoje prihvaćeni kriteriji za vladavinu prava”.

Dodao je da je prijedlog da se omogući pravo na žalbu „dobar potez njemačke vlade”, ali i da to nije dovoljno.

Poljski premijer Morawiecki također je, prije polaska za Budimpeštu, bio odlučan u vezi poljskog veta na konferenciji za novinare u Varšavi.

„Upozoravamo svoje prijatelje da EU ne bi trebao ići tim putem, razgovarat ćemo o tome s premijerom Orbanom”, rekao je.

Morawiecki je rekao i da je u kontaktu sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, jedinim europskim liderom koji je donekle podržao poljsku i mađarsku poziciju, te s Višegradskom skupinom.
“Razmatramo kako uvjeriti njemačko i portugalsko predsjedništvo EU-a što je moguće prije, a od 1. srpnja predsjedanje preuzima Slovenija, čiji je premijer objavio pismo u kojem vrlo jasno objašnjava rizike, prijetnje i pogreške u vezi te uredbe”, rekao je.

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.

Komentari

komentar

You may also like