Mađarska i Rusija dogovorile uvjete isporuka plina: jeftinije i više!

Prošli smo tjedan izvijestili kako je Mađarska spremna za sporazum s Rusijom o isporukama plina temeljem novog dugoročnog ugovora s Gazpromom. To je, tada, izjavio mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Budimpešti.

Za razliku od Europske unije, vječno zapletene u geopolitičke petlje, opasne akrobacije i nerealne ambicije, Mađarska djeluje brzo i odlučno kada je u pitanju osiguranje svoje energetske sigurnosti i stabilnosti. Isto tako, s druge strane, Rusija uporno i u relativnoj tišini nastavlja ostvarivati svoje energetske interese (izradila je nove plinovode prema EU i Turskoj – Turski tok, Sjeverni tok 2 usprkos američkim sankcijama protiv istih i “podmetanja nogu” od strane Bruxellesa, vodi bilateralne razgovore s onim članicama EU koje to žele na obostranu korist i sl.), ne čekajući da Bruxelles konačno shvati svoje zablude i kuda ga, zapravo, vodi ne samo energetski sukob s Moskvom. Najblaže rečeno – vodi ga samo u probleme.

Evo potvrde ove naše teze:

Mađarska i Rusija danas su se dogovorile o uvjetima isporuka plina, koji počinju 1. listopada, kada prestaje vrijediti stari ugovor. Kroz plinovode Turski tok i Sjeverni tok 2 Mađarska će dobivati 4,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

“Novi sporazum s Gazpromom osmišljen je na 15 godina s mogućnošću promjene opsega kupnje plina za 10 godina. Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó  u televizijskom intervjuu koji je objavljen na njegovoj Facebook stranici, prenosi medij Eadaily“Dogovorili smo se i o cijeni koja je mnogo privlačnija nego što smo platili za ugovor potpisan 1995.”, dodao je mađarski diplomat, u poruci koja je objavljena odmah nakon njegovog sastanka s čelnikom Gazproma Aleksejem Millerom u Sankt Peterburgu.

“Strane su razgovarale o ključnim pitanjima i izgledima za suradnju u plinskom sektoru, uključujući opskrbu plina Mađarskoj. Na sastanku je razgovarano i o radu mađarske strane na proširenju nacionalnog transportnog sustava plina”, priopćio je Gazprom.
Mađarska će plin dobivati kroz dva smjera: kroz Srbiju – iz plinovoda Turski tok, i kroz Austriju – iz plinovoda Sjevernog toka 2 čiji se dovršetak uskoro očekuje. Ovo je pojašnjenje objavio Reuters pozivajući se na mađarskog ministra vanjskih poslova.

Ranije je opskrba Mađarske ruskim plinom išla uglavnom preko Ukrajine. Glavni otkupljivači ruskog plina u Mađarskoj su tvrtka Panrusgaz u vlasništvu Gazprom Export-a, tvrtka MVM (Mađarska elektroenergetska tvrtka) i Centrex Hungária Zrt, a tu je još i niz drugih tvrtki koje se uglavnom bave kratkoročnim isporukama ruskog plina.

 

Komentari

komentar

You may also like