Mađarska ipak opreznija oko izgradnje kineskog sveučilišta nakon prosvjeda u Budimpešti

Pitanje hoće li se izgraditi prvo kinesko sveučilište na tlu Europe, uzburkalo je javni diskurs Mađarske i podijelilo građane i političare. Orban je najavio skupu izgradnju Fudan sveučilišta u Budimpešti.

Gradonačelnik Budimpešte, drugačijeg političkog svjetonazora nego Orban, izjavio je kako ga je strah kineskog utjecaja. U znaku revolta promijenio je imena nekih ulica u Budimpešti na način da nova imena govore o temama koje Kina izbjegava i ne voli.

No, preko vikenda su građani Budimpešte izašli na ulice prosvjedujući protiv otvaranja takvog sveučilišta. Izašlo ih je oko 10 tisuća, piše DW.

Nakon što je dio građana izrazio nezadovoljstvo, i retorika mađarske vlade se promijenila.

Gergely Gulyas, suradnik mađarskog premijera, je kazao kako izgradnja nije još ni u fazi planiranja, a jednom kad plan bude napravljen, vjerojatno početkom 2023., građani će moć o njemu glasati na referendumu, prenosi Reuters.

Projekt bi mogao koštati više od 2 milijarde $, a veći dio novca će izdvojiti Mađarska i to kreditom od kineskih banaka.





Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony je, u govoru na prosvjedu, rekao kako ne želi da se gradi elitno kinesko sveučilište novcem mađarskih poreznih obveznika.

Mađarska je ranije blokirala zajedničku izjavu EU u kojoj se kritizira novi kineski sigurnosni zakon prema Hong Kongu.

 

 





Komentari

komentar

You may also like