Mađarska ne može podržati energetske sankcije EU-a protiv Rusije

Mađarska ne može podržati planirani osmi paket sankcija Europske unije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu ako one sadrže energetske sankcije, izjavio je u četvrtak predstojnik ureda premijera Viktora Orbana, prenosi Reuters.

Europska komisija predložila je u srijedu nove sankcije protiv Rusije, uključujući strože trgovinske sankcije, proširenje popisa sankcioniranih pojedinaca i ograničenje cijene ruske nafte za treće zemlje. Predložene sankcije ne uključuju strože mjere među kojima je i zabrana uvoza ruskih dijamanata, koju zahtijevaju Poljska i baltičke države.

Međutim države EU-a moraju biti jednoglasne pri proglašavanju sankcija, a Orban je bio glasan kritičar rekavši u ponedjeljak da su se sankcije ‘obile o glavu‘ podizanjem cijena energenata i zadavanjem udarca europskim gospodarstvima. “Mađarska je već puno učinila da održi europsko jedinstvo, ali ako su u paketu i energetske sankcije ne možemo i nećemo to podržati”, rekao je Gergely Gulyas na brifingu s novinarima. “Čekamo konačan potpuni popis sankcija i tad možemo pregovarati o tome. Mađarska ne može podržati energetske sankcije”, ponovio je.

Mađarska vlada također pregovara s Europskom komisijom kako bi osigurala milijarde eura u europskim fondovima koji su blokirani zbog zabrinutosti u pogledu vladavine prava. Gulyas je rekao kako očekuje da će sporazum biti potpisan jer je Budimpešta spremna ispuniti zahtjeve Komisije.

Orban tvrdi da su europske sankcije Rusiji imale suprotan učinak





Komentari

komentar

You may also like