Mađarska neće dopustiti da se oružje prevozi preko njezinog teritorija

Mađarska neće poslati ni vojsku niti oružje u Ukrajinu i neće dopustiti da se ubojito oružje prevozi preko njezina teritorija, kako bi zemlja ostala sigurna, rekao je u ponedjeljak iz Kosova mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, piše Reuters.

“Razlog za donošenje ove odluke je što bi pošiljke takvog oružja mogle postati mete neprijateljskih vojnih akcija, a moramo zajamčiti sigurnost Mađarske da ne budemo uključeni u ovaj rat”, rekao je Szijjarto nakon susreta s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u subotu da će njegova zemlja podržati sve sankcije Europske unije protiv Rusije, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice. “Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne kani ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU-a dogovore mi prihvaćamo i podupiremo”, kazao je Orban.”Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat”, rekao je mađarski premijer, dodavši da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

U Ukrajini živi oko 150 tisuća Mađara. Ukrajina i Mađarska dijele granicu dugu oko 135 km. Oko 80 000 Ukrajinaca migriralo je u susjednu Mađarsku od početka sukoba. Analitičar Balint Ruff tvrdi za The New York Times da su rat u Ukrajini i promjena politike ususret nadolazećih  nacionalnih izbora početkom travnja problematični za Orbana, premijera od 2010. godine. “On zna da bi priklanjanje EU moglo biti opasno za njegovu kampanju za reizbor”, rekao je mađarski politički strateg uz tvrdnju da promjena predstavlja “zaokret od 180 stupnjeva od svega za što se zalagao tijekom proteklih 12 godina u našim odnosima s Rusijom i prema politici azila”.

Komentari

komentar

You may also like