Mađarska neće pomoći Ukrajini i neće rasporediti strane NATO snage na svom teritoriju

Mađarska ne vidi potrebu za raspoređivanjem stranih postrojbi NATO saveza na svom teritoriju pod izlikom navodne rastuće ratne prijetnje između Ukrajine i Rusije, izjavio je mađarski ministar obrane Tibor Benkö u intervjuu lokalnoj radio postaji InfoRádióa “Arena”, a prenosi tamošnji medij Honvedelem.

“Mađarska trenutačno nije u izravnoj opasnosti zbog ukrajinsko-ruskog sukoba”, kazao je mađarski ministar govoreći o nizu aktualnih pitanja obrambene i sigurnosne politike.

Tibor Benkö izvijestio je da zemlja aktivno provodi nacionalni “Program razvoja obrane i Oružanih snaga”.

Zahvaljujući tome, Mađarska je formirala vlastite oružane snage i akumulirala takav vojni potencijal da i bez pomoći NATO-a može osigurati svoju sigurnost.

“U trenutačnoj situaciji nema potrebe oslanjati se na strane oružane snage i postrojbe”, kazao je Benkyo.

Što se tiče ruske “vojne invazije” na Ukrajinu, u Budimpešti iskreno ne vjeruju u nju. Ministar je istaknuo da, prema njihovim vojnim saznanjima, trenutačno raspoređivanje ruskih vojnika ne ukazuje na to da će Rusija napasti Ukrajinu.





Ministar zbog svega toga kaže kako Mađarska neće pregovarati sa SAD-om i NATO-om o pozivu stranih vojnih kontingenata.

“Sada, u trenutačnoj situaciji, ne smatramo to svrsishodnim i ne tražimo da se ovdje stacioniraju dodatne snage NATO-a”, zaključio je Benkö.

Podsjećamo: samo dan ranije, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, izjavio je kako Mađarska neće pomoći Ukrajini u sukobu s Rusijom zbog, kako kaže – diskriminirajuće politike Kijeva prema Mađarima u Zakarpatju.





Komentari

komentar

You may also like