Mađarska oporba se ujedinjuje protiv Orbana, želi preuzeti vlast

Šest mađarskih oporbenih stranaka formirat će savez za izbore 2022. i vladati kao koalicija ako uspiju zbaciti premijera Viktora Orbana, priopćile su u četvrtak.

Nacionalistički čelnik Orban proširio je utjecaj svoje stranke Fidesz na sve sfere mađarskog društva, nakon tri premoćne pobjede na parlamentarnim izborima od 2010., iskoristivši na njima fragmentiranost oporbe.

No opozicija je na lokalnim izborima prošle jeseni na mnogim mjestima izašla sa zajedničkim kandidatima, što se pokazalo uspješno u rušenju Fidesza u ključnim okruzima poput mađarske prijestolnice.

Novi gradonačelnik Budimpešte kazao je kako je njegova pobjeda, na kojoj su radile sve oporbene stranke, nacrt za borbu protiv Orbana.

Nedavne ankete pokazuju da polovina svih glasača podržava Orbana, a druga polovina želi pobjedu oporbe. Odlučit će zasad neodlučni glasači koji predstavljaju trećinu onih s pravom glasa.

„Oporbene stranke su saslušale svoje birače, a čelnici stranaka danas počinju sa službenim konzultacijama kako bi se pripremile za izbore 2022.“, priopćile su stranke.





Komentari

komentar

You may also like