Mađarska pozvala ukrajinskog ambasadora na oštar razgovor zbog sukoba oko ruskog plina

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ukrajinskog veleposlanika na obavijesni razgovor prilikom kojeg će mu uručiti službenu žalbu zbog reakcije Kijeva na novi ugovor Budimpešte s ruskim energetskim divom Gazprom, prenosi RT.

Ministar Peter Szijjarto napisao je na Facebooku kako su “postupci ukrajinske vlade protiv dogovora, preko utjecaja na Europsku komisiju, nečuveni”, dodajući: “Ukrajina nema nikakve veze sa stranom s kojom se dogovaramo”. Izjavio je da Budimpešta takve korake Kijeva smatra “kršenjem suvereniteta i interesa nacionalne sigurnosti”. Budimpešta je optužila Ukrajinu da se miješa u njene suverene političke odluke nakon što je Kijev osudio dogovor Moskve i Budimpešte tvrdeći da on služi samo interesima Moskve. Više o dogovoru o isporuci plina koji zaobilazi Ukrajinu: ovdje.

Dogovorom će se oko pola godišnje isporuke plina u zemlji transportirati preko Balkana i Austrije. Isporuka počinje već u petak. Novim dogovorom, Ukrajina će izgubiti mnogo novaca jer više neće ubirati tranzitne pristojbe

Mađarski ministar vanjskih poslova  tvrdi da se Ukrajina miješa u unutarnje poslove njegove zemlje. “Za Mađarsku je energetska sigurnost pitanje suvereniteta i gospodarstva, a ne političko pitanje”, rekao je Peter Szijjarto nakon što je izvršna vlast potpisala sporazum. “Ne možete grijati domove političkim izjavama.”

Aleksej Miller, predsjednik uprave Gazproma, izrazio je podršku sporazumu kao priliku za diverzifikaciju opskrbnih puteva kroz regiju, što je “u velikoj mjeri postalo moguće zahvaljujući bugarskim, srpskim i mađarskim tvrtkama koje razvijaju svoje nacionalne sustave plinovoda”.

Sama Ukrajina prestala je 2015. kupovati plin izravno od Rusije, uglavnom kao znak protesta nakon aneksije Krima 2014. godine. Umjesto toga, Ukrajine troši desetke milijuna dolara svaki mjesec kupujući plin iz EU koji je izvorno, opet uglavnom iz Rusije.





Komentari

komentar

You may also like