Mađarska s Gazpromom dogovorila odgodu plaćanja

Mađarska je s ruskom tvrtkom Gazprom dogovorila odgodu plaćanja za isporuku plina u iznosu od 1,9 milijardi eura, javlja sinoć Bloomberg pozivajući se na izvor.

Budimpešta će ove zime vjerojatno morati platiti oko 4 milijarde eura za ruske isporuke plina, ne računajući odgodu plaćanja koja se procjenjuje na 1,9 milijardi eura. Mađarska je 31. kolovoza potpisala ugovor s Gazpromom o opskrbi dodatnih do 5,8 milijuna prostornih metara plina dnevno od 1. rujna.

Mađarska državna grupa MVM je u rujnu prošle godine sklopila dva dugoročna ugovora s Gazpromom, koji predviđaju isporuku ukupno 4,5 milijardi kubnih metara plina godišnje plinovodima kroz Srbiju i Austriju, zaobilazeći Ukrajinu. Sporazum je osmišljen na 15 godina i može se revidirati 10 godina nakon početka provedbe.

Ovdje bismo dodali kako Mađarima u energetskoj politici uspijeva ono što velikoj većini članica EU ne – vješto balansirati između Istoka i Zapada. Drugim riječima, Mađarska izgleda poput „male Turske“, koja, možda i neugodno, sjedi na dvije stolice, ali zato osigurava benefite – itekako važne u ova krizna vremena. O tome svjedoči i danas objavljena vijest koju možete pogledati na poveznici ovdje ili ispod teksta.

Snalažljivi Mađari: postigli beneficije vezano uz ograničenja gornje cijene ruske nafte; Rusi im mogu graditi i nuklearku

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like