“Mađarska više nema mjesta u EU”- nizozemski premijer o mađarskom anti LGBT zakonu

Lideri većine EU država osudili su novi mađarski zakon kojim, kako tvrdi mađarska vlada, žele ograničiti promidžbu homoseksualnosti i zahvata promjene spola.

Zakon predviđa da “pornografija i sadržaji koji promiču rodni identitet različit od spola po rođenju, promjenu spola i homoseksualnost ne smiju biti dostupni mlađima od 18 godina”. Zakonom će se zabraniti i širenje takvih vrijednosti u školama.

Očekivano, većina EU je oštro osudila potez mađarske vlade i premijera Viktora Orbana. Jedna od reakcija na odluku Mađarske je i pismo čelnika 17 od 27 država članica u kojem osuđuju bilo koji oblik diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rekavši da su “tolerancija i poštovanje u srži europskog projekta.”

“Za mene, Mađarska više nema mjesto u EU”- oštar je bio nizozemski premijer Mark Rutte. Nizozemski premijer se pitao zašto Mađarske ne izađe iz EU ako ne poštuje zajedničke vrijednosti, prenosi The Irish Times.

Premijer Luksemburga Xavier Bettel, koji je i sam homoseksualac, tvrdi: “Biti gej nije izbor, ali biti netolerantan jest i ja ću biti netolerantan prema netoleranciji. Ovo je moja borba.”

Emmanuel Macron je izrazio želju da Orban izmjeni tekst zakona. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala je zakon “sramotnim”.





Orban je ranije odbio sudjelovati na nogometnoj utakmici Njemačke i Mađarske u Münchenu čija gradska uprava je htjela osvijetliti stadion duginim bojama.

Viktor Orban se zakleo da neće promijeniti zakon. “Ovo nije protiv homoseksualnosti i nije uplitanje u seksualnost. Zakon nije o homoseksualcima. Radi se o pravim djece i njihovih roditelja”- komentirao je mađarski premijer.

 





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like