Mađarska vlada podnijet će prijedlog zakona o borbi protiv korupcije kako bi izbjegla gubitak sredstava Europske unije

Mađarska vlada u ponedjeljak će parlamentu podnijeti prvi od nekoliko prijedloga zakona protiv korupcije, izjavio je njezin glasnogovornik, dok se Budimpešta trudi izbjeći gubitak milijardi eura iz financiranja Europske unije, izvještava Reuters.

Izvršna komisija Europske unije preporučila je u nedjelju obustavu sredstava u vrijednosti od 7,5 milijardi eura zbog onoga što vidi kao neuspjeh Mađarske u borbi protiv korupcije i održavanju vladavine prava. Europska komisija također je Mađarskoj postavila uvjete za zadržavanje pristupa financiranju, uključujući nove zakone, za koje je Mađarska odmah rekla da će ih ispuniti. To je prvi takav slučaj u Europskoj uniji pod novom politikom bolje zaštite vladavine prava i borbe protiv korupcije u bloku.

Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs objavio je kasno u nedjelju na Twitteru da će vlada podnijeti prijedlog zakona parlamentu u ponedjeljak i petak, “uključujući prijedloge za uspostavu tijela koje će nadzirati postupke javne nabave EU-a”.

Nacionalistički premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010., više se puta sukobljavao s Bruxellesom zbog svoje politike koju Bruxelles vidi kao narušavanje demokracije u toj srednjoeuropskoj zemlji. Međutim, s velikim izazovima kod kuće oko naglih troškova energije, dvoznamenkaste inflacije, slabe forinte i usporavanja gospodarstva, izgleda da je premijer veteran voljan ispuniti zahtjeve Europske unije da konačno stvori institucije koje bi smanjile rizike od korupcije u projektima koje financira Europska unija.

“Najnoviji događaji u Bruxellesu svakako dolaze u lošem trenutku za Orbana, koji se bori s nizom političkih i gospodarskih problema izazvanih zahtjevnim globalnim pitanjima, ponajprije rastućim cijenama energije, tako da će vjerojatno djelovati kako bi zadovoljio zahtjeve Bruxellesa”, rekao je Mujtaba Rahman, generalni direktor za Europu u think tanku Eurasia Group. Dodao je da će Budimpešta vjerojatno osigurati dogovor koji je na čekanju, ali to neće riješiti sva neriješena neslaganja oko drugih dijelova EU fondova. “Veći problem za Orbana je novac u Fondu za oporavak zato što Komisija nije jasno dala do znanja hoće li tome dati zeleno svjetlo ili ne”, kazao je Rahman.

Kao i većina zemalja Europske unije, Mađarska je prošle godine predala svoj plan o tome kako će koristiti bespovratna sredstva Europske unije kako bi svoje gospodarstvo nakon pandemije COVID-19 učinila visokotehnološkim i ekološki prihvatljivijim. I to tek treba dobiti odobrenje zbog zabrinutosti Europske unije oko korupcije i vladavine prava. Ako Budimpešta ne dobije sredstva Europske unije, forinta – koja je ove godine izgubila 8 % – gotovo će sigurno dodatno pasti, komplicirajući napore za obuzdavanje inflacije i izlažući mađarsku imovinu svakoj negativnoj promjeni u globalnom tržišnom raspoloženju (ukupni stav investitora o određenom financijskom tržištu op.a.).

Ministar razvoja Tibor Navracsics, zadužen za pregovore s Europskom unijom, rekao je u nedjelju da će Mađarska ispuniti svih 17 svojih obveza prema Europskoj komisiji kako bi spriječila gubitak bilo kakvog financiranja.

Vijest dolazi nakon što je povjerenik Europske unije za proračun Johannes Hahn u nedjelju naznačio izlaz iz ove situacije za Mađarsku, rekavši da bi koraci koje je predložila Budimpešta “u načelu mogli biti u stanju popraviti” kritike Komisije “ako su ispravno specificirani i u skladu s tim provedeni”.

 

Europska komisija želi uskratiti Mađarskoj 7.5 milijarde eura zbog načina vladanja Orbanove vlade

Komentari

komentar

You may also like