Mađarska vlada: Plinovod Turski tok jedina “sigurna i pouzdana ruta” za opskrbu Mađarske plinom

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pohvalio je suradnju svoje zemlje s ruskim energetskim divom Gazpromom nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama 77. Opće skupštine UN-a u New Yorku sinoć.

“Imamo vrlo sveobuhvatnu suradnju na području energetike. Za nas je izuzetno važno osigurati da opskrba energijom u zemlji bude sigurna”, rekao je Szijjarto novinarima nakon razgovora. Željeli bismo izbjeći situaciju da bilo kojem mađarskom kućanstvu, obitelji ili tvrtki bude ograničeno korištenje plina ili naftnih derivata. “Naša suradnja s Gazpromom odvija se na vrlo korektan način. Od 1. rujna svakodnevno dobivamo povećane količine isporuka plina”, nastavio je ministar. “Povrh već ugovorene količine, plinovodom Turski tok dobivamo dodatnih 5.8 milijuna kubičnih metara plina.” Opisao je Turski tok kao “u osnovi jedinu sigurnu, pouzdanu i predvidljivu rutu” za trenutnu opskrbu Mađarske plinom. “Danas sam izrazio svoju zahvalnost i Bugarskoj i Srbiji što su osigurale siguran tranzit, a naravno i turskim kolegama”, rekao je Szijjarto i dodao: “Nadamo se da će se ova suradnja s Gazpromom odvijati prema ugovoru koji smo potpisali”, prenosi mađarski MTI.

Szijjarto je rekao da se planira sastati sa šefom Rosatoma Aleksejem Lihačevom u Beču sljedeći tjedan. “Dobili smo konačnu dozvolu za uspostavu naše nove nuklearne elektrane koju ćemo graditi temeljem ugovora s Rosatomom. U ponedjeljak ću se u Beču na marginama IAEA-e sastati s predsjednikom uprave Rosatoma Aleksejem Lihačevom”, rekao je novinarima. “Napravit ćemo raspored za iduće mjesece i godine kako bismo dovršili projekt do 2030. godine”, dodao je. Trenutačno u NE Paks, izgrađenoj prema sovjetskom projektu, rade četiri bloka s reaktorima VVER-440. Smještena 100 km južno od Budimpešte, tvornica čini 49.6% proizvodnje električne energije u republici. Početak izgradnje druge etape nuklearne elektrane Paks očekuje se ove godine nakon izdavanja svih potrebnih dozvola od strane mađarske agencije za atomsku energiju. Do kraja ovog desetljeća trebala bi biti pokrenuta dva nova reaktora VVER-1200. Projekt, čija se vrijednost procjenjuje na 12.5 milijardi eura, bit će financiran 80% kreditom iz Rusije, piše ruski TASS.

Komentari

komentar

You may also like