Mađarski ministar: EU prikriveno surađuje s Rusijom, a za isto kritizira Mađarsku koja to čini otvoreno

U velikom intervjuu za austrijski „Der Standard“ od 9. listopada, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, između ostalog, kritizirao licemjerje Europske unije, kada su u pitanju odnosi s Rusijom.

Szijjártó neutemeljenim smatra optužbe Europske unije upućene Budimpešti zbog prevelikog zbližavanja s Rusijom, i tvrdi, kako Bruxelles ima kudikamo jače odnose s Moskvom ali ih, jednostavno, prikriva. „Razlika je u tome, što oni nastoje prikriti veliki biznis ispod površine sporova“, naglasio je ministar. Kao primjer naveo je susrete austrijskog kancelara Sebastiana Kurza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojih je ove godine već bilo četiri.

Osim toga, mađarski šef diplomacije je kazao, kako su obavljeni brojni telefonski razgovori  između francuskog i ruskog predsjednika, a spomenuo je i ovogodišnji dolazak francuskog čelnika Emmanuela Macrona na međunarodni gospodarski forum u Sankt Peterburgu. Također je dodao, kako je bio jako začuđen, kada je na energetskim pregovorima u Moskvi „za istim stolom pokraj Putina“ vidio šefove četiri najveća zapadna energetska koncerna.

Péter Szijjártó u intervjuu je izjavio, kako se Europska unija kreće u nepravilnom smijeru i da su Europskoj komisiji nužne kardinalne promjene, jer ona u sadašnjem sastavu pokazuje „žalosne rezultate“.

„U 2019.g. broj država-članica EU prvi put će se smanjiti, transatlantski odnosi, koji su ranije uvijek bili stabilni, postali su vrlo krhki, u prošle tri godine u EU su izvršena 33 teroristička napada, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi. Sve to svjedoči o neuspjehu sadašnje (europske) komisije“, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova u intervjuu za austrijski medij.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like