Mađarski ministar posjetio sajam nuklearne tehnologije u Rusiji

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je otputovao u Rusiju kako bi prisustvovao sajmu nuklearne tehnologije Atomexpo u crnomorskom gradu Sočiju, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Budimpešti, što je ministrov drugi posjet Rusiji u posljednjih šest tjedana, prenosi dpa.

Szijjarto je prošlog mjeseca posjetio forum o energetskim politikama u Moskvi. Mađarski premijer Viktor Orban održava najtoplije odnose s Rusijom među europskim čelnicima. Budimpešta je podržala sankcije Europske unije protiv Rusije, no izuzela se iz embarga na uvoz ruske nafte.

Szijjarto je u rujnu bio jedini ministar vanjskih poslova zemlje članice Europske unije koji se susreo s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Mađarski ministar je sada otputovao na sajam nuklearne tehnologije u Sočiju u vezi s dvama novim reaktorima za nuklearnu elektranu Paks u Mađarskoj, čija se izgradnja planira i dodijeljena je ruskoj korporaciji Rosatom. Rad postojećih nuklearnih reaktora u Mađarskoj, izgrađenih uz sovjetsku pomoć, uvelike ovisi o resursima i tehnologiji iz Rusije.

“Iskreno se nadam da nijedna europska zemlja neće spriječiti ovo ulaganje”, rekao je Szijjarto u Sočiju, prema mađarskom ministarstvu. Energetska sigurnost je “danas pitanje nacionalne sigurnosti, čak i suvereniteta”, poručio je Szijjarto. Prošlog je tjedna Orban za Kossuth radio rekao kako ne podržava europske sankcije prema Rusiji te da će pokušati izuzet Mađarsku iz novog paketa sankcija. Također je rekao da Mađarska neće podržati ideju sankcija prema Rusiji kada je riječ o nuklearnoj energiji i suradnji.

Komentari

komentar





You may also like