Mađarski šef diplomacije: snažne zemlje EU tajno posluju s Rusijom

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto dao je zanimljiv intervju za portugalski medij Diário de Notícias, iz kojega izdvajamo najinteresantnije dijelove.

Na pitanje, kako Budimpešta levitira između SAD-a, s kojim podupire dodatna ulaganja u NATO savez, i krtika  zbog svog zbližavanja s Rusijom, mađarski šef diplomacije izjavio je slijedeće:

„Mi u Srednjoj Europi imamo određeno povijesno iskustvo. I to nam iskustvo ukazuje kako između Zapada i Istoka uvijek postoji nekakav konflikt, i bez obzira na njegove razloge ili sudionike u sukobu europljani iz Srednje Europe uvijek gube. Srednja Europa gubi u sukobima Zapada i Istoka. Zato je u interesu naše nacionalne sigurnosti imati racionalne, pragmatične odnose i sa Zapadom i s Istokom. Nas često optužuju da smo mi Putinovi špijuni, proruski agenti i td. Ali to je neistina. Mi smo živjeli pod vlašću komunističke diktature“. Szijjarto je naglasio kako je Mađarska „dio najuspješnijeg vojnog saveza od svih koji postoje u svijetu na današnji dan“ i članica Europske unije, ali i dodao slijedeće:

„Moram kazati kako mi nismo licemjeri, ali, na žalost, veliki dio europskih država – je. Ako pogledamo na trgovinu između Njemačke i Rusije, Francuske i Rusije, Italije i Rusije, shvatit ćemo kako se te tendencije strelovito razvijaju. Dovoljno je jednostavno pogledati na energetsku suradnju Nijemaca i Rusa. Ja nemam ništa protiv te suradnje, ali mi se ne sviđa činjenica da Njemačka najprije trguje s Rusijom, a nakon toga nas optužuje za nešto drugo. Snažne europske države tajno vode poslove s Rusijom.“

Također je izjavio kako „mađarski narod shvaća da Rusija dostavlja 100% plina za zemlju“ i dodao slijedeće: „Postoji samo jedan plinovod u Mađarskoj, i kroz njega prolazi ruski plin. Točka. Zato, dok se ne pojavi druga mogućnost, mađarski narod shvaća nužnost suradnje s Rusijom. Ako mi s njima nećemo surađivati, u našim domovima neće biti grijanja, a gospodarstvo neće funkcionirati. Pragmatični su odnosi nužni, kada imaš takvog divovskog susjeda.“

„Naš sadašnji premijer Viktor Orban je vođa protukomunističkih snaga. On je bio prvi čovjek u Mađarskoj, koji je krajem 80.-ih otvoreno zatražio povlačenje sovjetske vojske s teritorija naše zemlje. Protukomunističke ideje ugrađene su u naše temelje, u naš DNK“, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za portugalski medij.
Zoran Meter: Mađarska genijalna politika i tradicionalna hrvatska glupost

Komentari

komentar

You may also like