Madrid ne želi sankcije Ankari: Turci španjolskim bankama dužni milijarde

Španjolski veleposlanik u Turskoj u subotu se izjasnio protiv europskog nametanja sankcija Turskoj, a temeljni razlog takvog stava vjerojatno su gospodarski interesi Španjolske. Naime, španjolske banke potražuju od turskih dužnika više od Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije zajedno, zbog čega gospodarsko slabljenje Turske, uslijed ekonomskih sankcija, zasigurno ne ide na ruku Madridu.

“Španjolska je jako dobar prijatelj obje zemlje, i Grčke i Turske. Razumijemo različite pozicije, ali mislimo da je važno pronaći dogovorno rješenje”, rekao je španjolski veleposlanik Javier Hergueta za državnu tursku agenciju Aanadolu.

“Ne vjerujemo u sankcije. Vjerujemo da moramo ponuditi Turskoj mogućnost približavanja Uniji, perspektivu”, istaknuo je Hergueta.

Španjolski je veleposlanik ustvrdio daj je španjolskim kompanijama puno “efikasnije” otvoriti tvornicu u Turskoj, nego u Kini za istu cijenu. Istaknuo je da španjolski tekstilni giganti poput Inditexa (čiji su brendovi Zara, Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Uterqüe, Lefties), Manga i drugih imaju ugovore o proizvodnji s “ne manje od 400 turskih kompanija”

U četvrtak je zabilježena rekordno niska vrijednost turke lire. Tada je dolar vrijedio 7, 9792 lira, dok je do ponedjeljka lira porasla na oko 8, 06 u odnosu na dolar.

Prema podacima, koje je objavio profesor Michael Tanchum iz AIES-a (Austrijski institut za evropsku i sigurnosnu politiku), pozivajući se na pisanje Die Welta, španjolske banke potražuju čak 62 milijuna dolara u Turskoj, dok francuske banke potražuju 29 milijardi dolara, njemačke 11 milijardi, britanske 12 milijardi, a talijanske 8, 7 milijardi. Turski dug španjolskim bankama iznosi 4, 37 posto španjolskog BDP-a. Financial Times objavio je još prije dvije godine da Europsku središnju banke brine izloženost španjolskih, talijanskih i francuskih banaka zbog pada vrijednosti turske lire.





Važno je također istaknuti da je i šef europske diplomacije Španjolac Josep Borrell.

Različiti interesi članica EU-a blokiraju djelovanje EU-a po pitanju sankcija. Primjerice, ako se samo Španjolska usprotivi uvođenju sankcija protiv Turske, kada to pitanje dođe na dnevni red, Cipar i Grčka vjerojatno će pribjeći blokiranju uvođenja sankcija u drugim potencijalnim slučajevima kako bi prisilili da druge zemlje popuste po pitanju Turske.

Cipar je, primjerice, već blokirao krajem rujna nametanje sankcija bjeloruskim dužnosnicima povezanima s represijom oporbenih prosvjeta, da bi od toga odustao početkom listopada, nakon što je dogovoreno da će europski vođe snažno podržati Cipar po pitanju teritorijalnog spora s Turskom.





Komentari

komentar

You may also like