Maduro Pencea nazvao neznalicom, a Boltona ekstremistom

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je kako SAD provociraju krizu u Venezueli u okviru plana vojne intervencije i pokretanja ratova u Latinskoj Americi.

„Sve što radi američka vlada osuđeno je na propast. Oni nastoje izazvati krizu, kako bi opravdali političku eskalaciju i vojnu intervenciju protiv Venezuele i pokrenuli rat u Latinskoj Americi“, izjavio je Maduro u intervjuu televiziji ABC News. Kazao je kako Washington želi venezuelansku naftu i da je u tu svrhu spreman pokrenuti rat.

Maduro je, jučer, 25. veljače u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti održanu konferenciju ministara vanjskih poslova država Gruppa Lima, nazvao „dijelom političkih nastojanja za formiranje paralelne vlade u Venezueli“.

„Venezuela ima pravo na mir, u zemlji postoje legitimne institucije. Ja, kao predsjednik Venezuele, spreman sam na neposredni dijalog s vašom (američkom) vladom… Mi predstavljamo Južnu Ameriku, vi Sjevernu. Problemi u 21. stoljeću ne rješavaju se hladnim ratom, on treba ostati iza“, izjavio je za ABC News Nicolas Maduro.

Vojni prevrati i intervencije su put koji je slijedio bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, kazao je Maduro i pozvao Trumpa da u njemu vidi lice partnera za mirni dijalog, dodavši, kako „ne smije biti rata, neovisno o tome jeste li vi komunist ili antikomunist“.

Pri tom je kazao kako se više ne brine zbog Trumpa, već zbog ljudi koji ga okružuju: potpredsjednika Mikea Pence, koji „ništa ne razumije o svjetskoj politici i latinskoameričkoj politici“, i Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je „ekstremist i ekspert u sferi hladnog rata“.





Maduro je u intervjuu također upozorio kako će Juan Guaido (samoproglašeni venezuelanski predsjednik, kojeg je za privremenog predsjednika te zemlje priznalo 50 država svijeta, op. a.) snositi odgovrnost jer je napustio zemlju, neovisno o sudskoj zabrani.

Podsjećamo: Guaido je 23. veljače napustio Venezuelu i stigao u pogranični kolumbijski grad Kukutu, a jučer je sudjelovao na spomenutom sastanku u Bogoti. Vrhovni sud Venezuele je krajem siječnja, temeljem zahtjeva tužiteljstva, donio odluku o zabrani Guaidu napuštanja zemlje dok protiv njega traje službena istraga. Također je donio odluku o zabrani prodaje imovine i zamrzavanju Guaidovih bankovnih računa u Venezueli.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like