Maduro se nada boljim odnosima Venezuele i SAD-a pri Bidenu

Američko-venezuelanski odnosi u vrijeme administracije Donalda Trumpa dovedeni su na najniže moguće grane, pri čemu je dovoljno podsjetiti kako je Washington za predsjednika te zemlje priznao samoproglašenog oporbenog čelnika Juana Guaida i na isto primorao i gotovo sve svoje europske saveznike i partnere, bez obzira što je stvarna vlast u Caracasu i dalje čvrsto u rukama predsjednika Nicolasa Madura. A upravo se on nada promijeni takvoga stanja na bolje, o čemu svjedoči i današnja vijest.

Caracas je spreman na obnovu „iskrenog političkog dijaloga“ s Washingtonom nakon što u siječnju iduće godine Joe Biden postane i službeni američki predsjednik, izjavio je Nicolas Maduro na venezuelanskoj televiziji. Kazao je i kako je „Donald Trump ostavio minsko polje i blato između vlada SAD-a i Venezuele“.

Podsjećamo: Venezuela je raskinula diplomatske odnose sa SAD-om u siječnju 2019. g. zbog, kako je kazala, neprijateljskih poteza Trumpove administracije i nastojanja za revolucionarnim instaliranjem na čelo države svoga „igrača“ Juana Guaida. Washington je prošle godine znatno proširio i pooštrio svoje sankcije protiv te zemlje, kao i tamošnjih državnih tvrtki i institucija, prije svega vezanih uz naftnu industriju i izvoz „crnog zlata“.

Ali navedene Madurove riječi teško da će nešto ispraviti u smjeru u kojemu se on nada. Naime, obje američke političke stranke u Kongresu postigle su visoki stupanj suglasnosti po pitanju Venezuele upravo u mandatu Donalda Trumpa. Osim toga, i u predizbornoj kampanji, u kojoj su demokrati oštro kritizirali Trumpa i gotovo čitavu njegovu politiku, niti jednom ga nisu negativno spomenuli u kontekstu aktualne američke politike prema Venezueli. Ovih je dana spomenuti oporbeni čelnik Juan Guaido (kojega Zapad smatra legitimnim predsjednikom Venezuele nakon što se na tu dužnost samoproglasio, sasvim sigurno ne na svoju inicijativu) čestitao Joe Bidenu na izbornoj pobjedi.

 

 





Komentari

komentar

You may also like