Maduro: Venezuela je uz Rusiju

Vezeuelanski predsjednik Nicolas Maduro poručio je da njegova zemlja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u krizi u Ukrajini. “Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu”, rekao je predsjednik Maduro na televiziji tijekom sjednice vlade, nakon što je ruski parlament jučer dao zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Ukrajini, piše AFP.

Strah od vojne eskalacije u Ukrajini na vrhuncu je otkako je Putin u ponedjeljak priznao neovisnost secesionističkih entiteta Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine. Maduro je podsjetio da je njegov prethodnik i mentor Hugo Chavez podržao Rusiju kada je priznala neovisnost Južne Osetije 2008. tijekom sukoba s Gruzijom.

Maduro je ustvrdio da Sjedinjene Države i NATO namjeravaju vojnim sredstvima ugasiti djelovanje Rusije. Potpredsjednik ruske vlade Jurij Borissov, koji je u petak boravio u Caracasu, naglasio je da je Venezuela “strateški partner Rusije (…) u ovoj situaciji rastuće nestabilnosti”.

U kontekstu krize u Ukrajini, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov nije isključio rusko vojno raspoređivanje u Venezueli i na Kubi. Moskva je jedan od glavnih saveznika predsjednika Nicolasa Madura, čiji ponovni izbor 2018. nije priznao dio međunarodne zajednice, a posebno Sjedinjene Američke Države, koje ga nastoje svrgnuti s vlasti.

Za vrijeme predsjednika Huga Chaveza, Venezuela je njegovala prijateljske odnose s Rusijom. Velik dio toga bio je kroz prodaju vojne opreme: od 2005. do 2013. Venezuela je od Rusije kupila oružje u vrijednosti višoj od 4 milijarde dolara. Odnosi između Moskve i Caracasa su nastavljeni i za vrijeme mandata Nicolasa Madura koji je mandat preuzeo 2013. U prosincu 2018. Rusija je poslala dva bombardera Tupoljev Tu-160 u Venezuelu. Ovi avioni su sposobni nositi nuklearno oružje. Ruska i venezuelanska vojska kasnije su izvele zajedničke vojne vježbe.

Komentari

komentar





You may also like