Majmunske boginje: EU odobrila uporabu cjepiva Imvanex tvrtke „Bavarian Nordic“ protiv virusa

Danska biotehnološka tvrtka Bavarian Nordic priopćila je u ponedjeljak kako je Europska komisija dala dozvolu da se njezino cjepivo Imvanex plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, prema preporuci Europske agencije za lijekove (EMA) prošli tjedan, navodi Euronews.

Odobrenje dolazi samo jedan dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala upozorenje visoke razine, proglašavajući epidemiju majmunskih boginja koja se brzo širi globalnom hitnom zdravstvenom situacijom.

“Dostupnost odobrenog cjepiva može značajno poboljšati spremnost nacija za borbu protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke pripravnosti”, izjavio je izvršni direktor navedene tvrtke Paul Chaplin.

Bavarsko cjepivo, jedino koje je dobilo odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD-u i Kanadi, u EU je do sada odobreno samo za liječenje velikih boginja.

No tvrtka je isporučila cjepivo u nekoliko zemalja EU-a tijekom trenutačne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao “off-label” korištenje.

Odobrenje vrijedi u svim državama članicama Europske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, stoji u priopćenju Bavarian Nordica.





Razvoj Imvanexa omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade tijekom posljednja dva desetljeća, dodaju iz tvrtke.

Cijena dionice Bavariana porasla je za 122 posto u posljednja tri mjeseca, potaknuta velikom potražnjom za cjepivom protiv virusa majmunskih boginja, navodi Euronews.

 





Komentari

komentar

You may also like