Makron pozvao na reformu WTO-a

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je ekonomski najsnažnije zemlje svijeta na početak pregovora o reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kako se ne bi dozvolilo proširenje sadašnjih napetosti glede mogućih „trgovinskih ratova“.

„Radi se o potpunoj obnovi globalnih pravila konkurencije“, kazao je Macron i dodao, kako „sve strane uvijek gube u „trgovinskom ratu“. Također je izjavio kako će predložiti početak pregovora između EU, SAD-a, Kine i Japana, kako bi se utvrdio redosljed riješavanja problema prije slijedećeg samita G20 u Argentini, krajem ove godine.

Podsjećamo: tijekom svog nedavnog nastupa na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, na kojem je bio počasni gost, Emmanuel Macron je govorio o nužnosti dijaloga i suradnje u svijetu na temelju priznanja suvereniteta država, kao i poštivanja potpisanih sporazuma. Osim toga, francuski čelnik tada je kazao i kako će Europa „nastaviti rad nad projektom sveeuropske obrane“, a također će dobiti i financijski suverenitet.

Jasno je kako su Macronove riječi prije svega bile adresirane na američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like