Malezija prosvjeduje zbog kineskih brodova u svom moru

Malezija je pozvala kineskog veleposlanika u Kuala Lumpuru na razgovor prilikom kojeg će mu “uručiti” diplomatsku prosvjednu notu kako bi izrazila prosvjed protiv “zadiranja” kineskih brodova u njezine vode, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, piše Al Jazeera.

Prosvjed je uslijedio zbog “prisutnosti i aktivnosti” kineskih plovila, uključujući istraživačka plovila, u isključivoj malezijskoj gospodarskoj zoni (EEZ) uz obale istočnih država Sabah i Sarawak, priopćilo je ministarstvo jučer. Nije navedeno kada su plovila otkrivena u malezijskim vodama.

“Dosljedan stav i djelovanje Malezije temelje se na međunarodnom pravu, u obrani našeg suvereniteta i suverenih prava u našim vodama”, priopćilo je ministarstvo.

Kina većinu Južnog kineskog more smatra svojim, a zbog toga ima problema s Malezijom, Vijetnamom, Indonezijom, Filipinima i naravno- Tajvanom. Peking je odbacio odluku Haškog suda iz 2016. koja je donijela zaključak da su kineske granice, koje Peking navodno temelji na povijesnim granicama, krive.

Kinesko veleposlanstvo u Kuala Lumpuru nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, javlja Reuters. Prošli tjedan mediji su izvijestili da se kinesko istraživačko plovilo nalazilo u malezijskim vodama kod obale Sabaha, u blizini plovila koje je naručila malezijska državna energetska tvrtka Petronas.

Južno kinesko more vrlo je geostrateški bitno more. Godišnje kroz njega prolazi brodska trgovina vrijedna oko tri bilijuna dolara. Osim toga, velik je izvor ribe, a oko trećina cjelokupne svjetske morske bioraznolikosti. Kina je od nedavno počela istraživati i velika nalazišta metanskog klatrata na dnu ovog mora, a potencijalno bi ovaj spoj mogao postati izvor goriva.





Komentari

komentar

You may also like