Malezija protiv Zapada: traže azijsku valutu i tvrde kako za rušenje njihovog zrakoplova bez dokaza optužuju Rusiju

Foto: preuzeta s portala www.nipponnews.net

Jučer je malezijski premijer dr. Mahathir bin Mohamad u vrijeme službenog posjeta Japanu pozvao azijske zemlje na uspostavu jedinstvene valute vazano za vanjsku trgovinu, koja bi bila vezana uz vrijednost zlata, a ne dolar. Time bi se sprječile manipulacije vanjskih spekulanata koji podrivaju stabilnost tamošnjih gospodarstava. Za unutarnju trgovinu i platni promet i dalje bi se koristile domaće valute. Mahathir bin Mohamad smatra da se svjetski poradak urušava i da je potrebno uspostaviti suradnju na temeljima zakona i pravila, a ne na sili. Jasno je kako je u prvom redu mislio na postupke SAD. Ali tu on nije stao.

Već u petak, 31. svibnja malezijski premijer iz Tokija se obrušio na istražiteljsku komisiju koja istražuje rušenje malezijskog putničkog zrakoplova, let MN17 nad Ukrajinom 2014.g. Zrakoplov je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur, a u nesreći je poginulo 298 putnika i članova posade. Mahathir bin Mohamad istražitelje je optužio za politizaciju istrage, kazavši slijedeće: „Oni optužuju Rusiju, ali gdje su dokazi?“ „Mi znamo da je raketa, koja je srušila zrakoplov, bila ruskoga tipa, ali ona je također mogla biti proizvedena u Ukrajini“, kazao je Mohamad na medijskoj konferenciji u Tokiju, dodavši i kako Malezija također ima takvu raketu. Izjavio je kako Malezija mora sudjelovati u istrazi i pregledima „crnih kutija“ ali „zbog nekih razloga“ to joj nije dozvoljeno. „Mi ne znamo zašto su nas udaljili iz istrage. Ali od samoga početka mi u tome vidimo previše politike. Ideja je bila pojasniti što se stvarno dogodilo, a izgleda da su se usmjerili na to da krivnju pokušaju prebaciti na Rusiju“, zaključio je malezijski premijer u Tokiju.

Podsjećamo: malezijski Boeing-777, let MN17, poletio je 17. srpnja 2014.g. iz Amsterdama prema glavnom malezijskom gradu, a oboren je nad istočnom Ukrajinom, u blizini Donjecka, u zoni ratnih sukoba. Istraga se provodi u Nizozemskoj od strane međunarodne grupe istržitelja pod nizozemskim vodstvom.  Istražitelji tvrde kako je zrakoplov oboren raketom iz raketnog sustava „Buk“ kojeg su (proruskim pobunjenicima) dostavili iz Rusije, a da su ga nakon toga vratili u Rusiju.

Sama Rusija tvrdi da se radi o neprofesionalnoj istrazi koja svoje zaključke temelji isključivo na informacijama dobivenih od strane Ukrajine, dok ruski stručnjaci navodno posjeduju jasne dokaze da je zrakoplov bio srušen s teritorija koji je pod nadzorom ukrajinskih snaga, ali da su ruske informacije „istražitelji ignorirali“. Osim toga ruska strana ukazuje na činjenicu da Ukrajina nije obustavila civilni zračni promet nad zonom intenzivnog ratnog djelovanja, a da se tamo vodi rat znao je čitav svijet pa je i čudno zašto je civilni zrakoplov letio upravo tom rutom. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako će Rusija prihvatiti rezultate istrage ukoliko u njoj bude sudjelovala.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like