Malezijski kralj abdicirao zbog ženidbe s Miss Moskve

Jučer je objavljena vijest o abdikaciji malezijskog kralja Muhammada V. (info: medij „Star“), što je učinio sukladno čl. 32(3) federalnog ustava te zemlje. O razlozima toga čina nije priopćeno.

Kralj se namjerava vratiti u rodni sultanat u malezijskoj saveznoj zemlji Kelantan, navodi isti medij.

Muhammad V. sin je sultana te savezne zemlje, a rodio se 6. listopada 1969.g. Školovao se u rodnoj Maleziji, Tajlandu i Velikoj Britaniji. 2016.g. izabran je za malezijskog kralja. Krajem studenog 2018.g. postalo je jasno da se monarh oženio za pobjednicu natječaja „Miss Moskve-2015“ Oksanu Voevodinu. Svadba je održana 22. studenog 2018.g. u Podmoskovlju, prošla je bez točenja alkoholnih pića, a sva hrana bila je halal. Mlada je bila u tradicionalnoj ruskoj, a mladoženja u tradicionalnoj malezijskoj nošnji.

Kralj je već više od godine dana navješćivao svoje vjenčanje s Oksanom, što je na kraju i učinio.

U Maleziji se vrhovni vladar ili kralj temeljem ustava izabire iz domaće sredine na rok od 5 godina ili kada je prijestolje prazno. Postoji 9 sultana-nasljednika prijestolja u 9 saveznih zemalja, koji su po ustavu Malezije uključeni u Upravljačko vijeće.

Kralj Muhammad V. – nasljedni je sultan malezijske zemlje Kelantan. Njegovi preci upravljali su tom polunezavisnom zemljom, vazalnom u odnosu na Sijam (sadašnji Tajland). Početkom XX. stoljeća, sukladno sijamsko-britanskom sporazumu, Kelantan je prešao pod protektorat Velike Britanije. Nakon stjecanja nezavisnosti 1957.g. sultanat je ušao u sastav  novoformirane države Malezije. Sultan Muhammad V. već je jednom bio oženjen, a do svadbe sa svojom ruskom ženom bio je razveden više od deset godina.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like