Mali kritizirao Macronov ‘neokolonijalni i pokroviteljski’ stav

Vlada afričke države Mali, kojom upravlja vojska, pozvala je u nedjelju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da odustane od svog “neokolonijalnog i pokroviteljskog” stava u vrijeme kad se odnosi između Pariza i Bamaka ubrzano pogoršavaju, piše portal France 24. 

Francuska mijenja svoj položaj u Sahelu nakon sukoba s vojnom huntom u Maliju, epicentru krvave 10-godišnje džihadističke kampanje u regiji.

Mali je prošao kroz državne udare u kolovozu 2020. i svibnju 2021., stvarajući političku krizu koja koincidira s tekućom sigurnosnom krizom, navodi francuski medij.

Francuska je prvi put intervenirala u Maliju 2013. u borbi protiv džihadističke pobune koja se pojavila godinu dana prije, ali ranije ove godine Pariz kazao kako će povući svoje snage.

“Prijelazna vlada zahtijeva od predsjednika Macrona da trajno napusti svoj neokolonijalni, paternalistički i pokroviteljski stav kako bi shvatio da nitko ne može voljeti Mali bolje od Malijaca”, izjavio je njezin glasnogovornik pukovnik Abdoulaye Maiga na javnoj televiziji.

Maiga je time odgovorio u ime hunte nakon Macronovih izjava tijekom trodnevnog posjeta Beninu, Kamerunu i Gvineji Bisau prošlog tjedna, navodi France 24.





Osvrćući se na trenutačno stanje u Maliju, Macron je izjavio da zapadnoafričke nacije imaju odgovornost raditi na tome da malijski narod može “izraziti suverenitet naroda” i “izgraditi okvir stabilnosti” kako bi se omogućila “učinkovita borba protiv terorističkih skupina” .

Macron se također osvrnuo na navodni dogovor između malijskog režima i ruske privatne zaštitarske tvrtke Wagner koji je bio ključni čimbenik koji je natjerao Pariz da povuče svojih 2400 vojnika.

Bamako sa svoje strane poriče bilo kakvo raspoređivanje kontroverzne Wagnerove skupine.





Tijekom svog posjeta Beninu u srijedu, Macron je označio Rusiju “jednom od posljednjih imperijalnih kolonijalnih sila” zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Mali je od 2012. godine potresen pobunom skupina povezanih s Al-Qaidom i takozvanom skupinom Islamska država.

Nasilje koje je počelo na sjeveru proširilo se na središte zemlje te susjedne Burkine Faso i Niger, navodi francuski medij.

 

Komentari

komentar

You may also like