Mali negira dovođenje ruskih plaćenika, tvrde da su prisutni samo “treneri”

Ruska plaćenička grupa Wagner poslala je 500 svojih vojnika u afričku državu Mali, prenosi AA. Vojnici ruske plaćeničke grupe Wagner stigli su u Bamako, glavni grad Malija, objavili su nacionalni mediji.

Zapadne zemlje, Francuska, Kanada i još 13 europskih zemalja, nakon toga su objavile zajedničku pisanu izjavi u kojoj reagiraju na raspoređivanje trupa grupe Wagner u Maliju. U priopćenju je navedeno da bi raspoređivanje vojnika u Maliju moglo pogoršati sigurnosnu situaciju u zapadnoj Africi i dovesti do kršenja ljudskih prava.

Država Mali u zapadnoj Africi je u ratu od 2012. Sjeverni dio Malija i etnička skupina Tuarega koja tamo živi se htjela odvojiti od juga. Predsjednik Amadou Toumani Toure je tada svrgnut državnim udarom. Iduće godine vladi s juga se pridružila francuska vojska (Mali je bivša francuska kolonija). Sukob nije završen do današnjeg dana. Različite frakcije su se počele dijeliti i ratovati međusobno i na sjeveru i na jugu (npr. različito viđenje šerijata), a nakon udara 2012., dogodila su se još dva svrgavanja vlasti. Zadnji državni udar dogodio se u svibnju ove godine.

Vjeruje se da su ruski plaćenici djelovali ili djeluju u Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku, Gvineji, Gvineji Bisau, Madagaskaru, Zimbabveu i Angoli. Wagnerovi plaćenici u zemljama u kojima se nalaze obučavaju lokalne vojske, štite ključne osobe, bore se protiv pobunjeničkih ili terorističkih grupa i osiguravaju rudnike zlata, dijamanata i urana, piše Al Jazeera. Rudarenje zlata je unosna industrija u Maliju.

Vladin glasnogovornik Abdoulaye Maiga u priopćenju kasno u petak zanijekao je da su ruski plaćenici raspoređeni u Maliju. Rekao je da su “ruski treneri” bili prisutni u sklopu bilateralnog sporazuma između Malija i Rusije. “[Mali] službeno poriče ove neutemeljene optužbe i zahtijeva da dokaze prikažu neovisni izvori”, rekao je Maiga. “Ruski treneri su u Maliju u sklopu jačanja operativnih kapaciteta Snaga nacionalne obrane i sigurnosti”, prenosi Reuters.

Nije jasno tko su ruski treneri, niti njihova točna uloga. Ministarstvo teritorijalne uprave i decentralizacije Malija nije bilo stanju ponuditi pojašnjenje za Reuters. Ranije ovog mjeseca Europska unija obustavila je svoju misiju obuke vojnika u Srednjoafričkoj Republici (CAR) zbog straha da bi mogla biti povezana s kršenjem međunarodnog prava od strane ruskih plaćenika, uključujući s grupom Wagner. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Wagner grupa ne predstavlja rusku državu, ali da privatni vojni izvođači imaju pravo raditi bilo gdje u svijetu sve dok ne krše ruski zakon.
Komentari

komentar

You may also like