Maliju će možda trebati pomoć nekoliko tisuća ruskih vojnih instruktora, tvrdi ruski časnik

Od 1000 do nekoliko tisuća vojnih instruktora iz Rusije trebalo bi biti raspoređeno u Mali kako bi pomogli tamošnjim protuterorističkim naporima, rekao je u intervjuu za Sputnik Aleksandar Ivanov, generalni direktor “Sindikata časnika za međunarodnu sigurnost”. Ova ruska institucija ponajviše je angažirana na “mirovnim misijama” u Africi.

“Uzimajući u obzir moju perspektivu situacije i sve veću eskalaciju oružanih struktura, pretpostavljam da će možda biti potrebno od 1000 do nekoliko tisuća instruktora. Ne mogu vam reći točan broj”, rekao je Ivanov. U rujnu su malezijske vlasti zatražile pomoć privatne ruske tvrtke, tj. plaćenika, nakon odluke Francuske da značajno smanji svoj vojni kontingent angažiran u borbi protiv terorista.  Krajem rujna Rusija je u Mali poslala dva borbena helikoptera Mi-171Sh i dva borbena helikoptera M-175V.

Nakon osam godina vojnog angažmana Francuske u njezinoj bivšoj koloniji, predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će se francuski kontingent od 5000 vojnika smanjiti za polovicu, zbog čega je premijer Malija, Choguel Maiga optužio Francusku da je napustila njihovu zemlju. U misiji Francuske nazvanu “Operacija Serval” u Maliju poginulo je 55 njihovih vojnika u borbi s radikalnim islamističkim skupinama na sjeveru ove saharske zemlje.

Komentari

komentar

You may also like