Malta postaje prva država EU koja zabranjuje ulazak necjepljenim ljudima

Mediteranska otočna država Malta postaje prva država EU koja ulazak dopušta samo ljudima koji su potpuno cijepljeni protiv Covid-19, prenosi AP.

Ova država nalazi se stotinjak kilometara južno od Sicilije. Gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu i brodskom prijevozu, pa je ovakav potez vrlo hrabar na početku turističke sezone. S druge strane, u Malti je zadnjih dana zabilježen blagi porast novooboljelih, pa ova odluka možda služi kao spas sezone jer porast novooboljelih i svrstavanje Malte u “crvenu zonu” nije dobro za turističku promidžbu. Porast novooboljelih veže se uz međunarodne škole stranih jezika u kojima predaju stranci.

Ukoliko želite ući u Maltu i stariji ste od 12 godina, tada trebate imati potvrdu da ste potpuno cijepljeni koju je izdala Malta, EU ili UK. Iako je za europsku Covid “putovnicu” dovoljno imati i negativan recentni PCR test, Malta to ne priznaje, već se priznaje isključivo cijepljenje. Za djecu između 5 i 12 godine je dovoljan i negativan test, dok za djecu mlađu od 5 godine ne traže nikakve potvrde. Odluka stupa na snagu ove srijede.

Vlada Malte tvrdi da je 90% novih zaraza vezanu uz ljude koji se nisu cijepili. Među stanovnicima Malte, njih čak 79 % je potpuno cijepljeno.

 

Komentari

komentar
You may also like