Malu slovensku biotehnološku tvrtku kupila njemačka grupacija Sartorius za 360 milijuna eura

Slovensku biotehnološku tvrtku  BIA Separations, koja se bavi proizvodnjom inteligentnih filtera za čišćenje i izlučivanje makromolekula, preuzela je za 360 milijuna eura njemačka grupacija Sartorius, renomirani proizvođač  biofarmaceutske i laboratorijske opreme.

Kako je Sartorius naveo u priopćenju za javnost koje prenose slovenski mediji, slovenska tvrtka postat će njegov centar vrsnoće za čišćenje terapeutika te za stanično i genetsko liječenje s ciljem da se u novom partnerstvu učine sve dostupnijima inovativna rješenja na tom području.

Transakcija preuzimanja BIA Separationsa vrijedna je 360 milijuna eura od čega će se 240 milijuna isplatiti u gotovini, a ostatak u dionicama Sartoriusa koji očekuje da će tvrtka sa sjedištem u Ajdovščini sa 120 zaposlenih iduće godine učetverostručiti svoje proizvodne kapacitete.

Osnivač i direktor  BIA Separations dr. Aleš Štrancar izjavio je da toj tvrtki spajanje sa Sartoriusom osigurava globalnu i prodajnu servisnu mrežu, povećanje proizvodnje i brži dolazak produkata na tržište, uz pomoć jednog od najjačih svjetskih razvojnih timova na području bioprocesa.

Preuzimanje slovenske biotehnološke kompanije sa samo 120 zaposlenih jedna je od najvećih poslovnih transakcija u Sloveniji uopće.
Tri četvrtine dionica  Nove Ljubljanske banke (NLB) bile su poslije ulaska Slovenije u EU prodane  za više od 700 milijuna eura, ali je kupac nakon desetak godina istupio iz vlasništva jer država nije htjela prodati ostatak svog vlasništva, a 2013. Mercator je prodan koncernu Agrokor za oko 350 milijuna.

Uspjeh privatne tvrtke iz Ajdovščine tim je impresivniji s obzirom na to da joj je prije koju godinu prijetio stečaj, pa je morala u postupak predstečajne nagodbe s vjerovnicima, navode slovenski mediji.





Komentari

komentar

You may also like