Marine Le Pen: Francuskoj je objavljen rat! Macron stigao u Nicu

Francuska desna oporbena političarka Marine Le Pen izjavila je kako je Francuskoj objavljen rat i da vlada mora dati oštar odgovor. Reakcija je to na današnji brutalni teroristički napad na vjernike u katoličkoj crkvi Naša Gospa, u središtu Nice, gdje je napadač nožem usmrtio tri osobe, pri čemu je jednoj ženi odrubio glavu. Napadač se nalazi među vjernicima, kada je počeo nožem ubadati ljude u predjelu grla.

Već su pregledane nadzorne kamere iz kojih je vidljivo kako je napadač uhićen nakon što mu je policija prišla s leđa kada on to nije očekivao, bacili ga na zemlju, pri tom ga ranivši. Radi se o jednom od rijetkih  slučajeva kada francuska policija terorista nije usmrtila na licu mjesta. Ranjeni terorist se s teškim ozljedama trenutačno nalazi u bolnici, a njegov se identitet utvrđuje. Upravo je njegov ostanak na životu (naravno, ako u međuvremenu ne podlegne ozljedama) važno za policiju s obzirom na daljnje istražne radnje u smislu određivanja da li, i ako da tko stoji iza napadača, je li se radi o „vuku samotnjaku“ i sl., a što je sve vrlo važno za određivanje daljnjih istražnih i protuterorističkih radnji nadležnih državnih tijela.

Prema sadašnjim saznanjima u zoni napada i dalje se čuju eksplozije, što je povezano uz operaciju razminiravanja različitih sumnjivih predmeta, dok su u samoj Nici zatvorene sve crkve. Prema riječima jednog od svećenika, njih su upozoravali na mogućnost napada u bliže vrijeme, ali da će se to dogoditi na ovako okrutan način, to nitko nije očekivao.

Vijeće muslimana Francuske objavilo je priopćenje u kojem se osuđuje teroristički napad na kršćanske vjernike, dok je u francuskom parlamentu održana minuta šutnje.

Predsjednik zemlje Emmanuel Macron odmah se uputio u Nicu. Obišao je uspostavljeni krizni stožer i uskoro će obići napadnutu crkvu.

 





Komentari

komentar

You may also like