Marine Le Pen oslobođena optužbi za širenje nasilnog sadržaja

Marine Le Pen, jučer je na pariškom sudu oslobođena optužbi za širenje nasilnog sadržaja, piše France24. Prijetilo joj je do 3 godine zatvora ili globe od 75 000 € zbog njene objave tri uznemirujuća videa na Twitteru u kojima pripadnici Islamske države (IS) ubijaju svoje zatočenike.

Kratke filmove je objavila nakon što je francuski novinar u TV prijenosu usporedio njenu stranku “Nacionalnog okupljanja” sa IS. Svrha videa u kojima su zatočenici obezglavljeni, pregaženi tenkom i spaljeni živi je, prema njenom navodu, upravo prikazati zašto su usporedbe sa IS štetne i što se događa pod blagoslovom IS-a.

Le Pen je jedan od videa povukla nakon što je to zatražila obitelj žrtve američkog novinara Jamesa Foleya.

Sudac je oslobodio Pen jer je prosudio da je njeno pravo na izražavanje u ovom slučaju jače od štete nastale prikazom nasilja. Osim toga, ustvrdio je da ne širi propagandu radikalnih islamista, već je objava više “informativna”.

Marine Le Pen nedavno je stala u obranu francuskih generala koji su potpisali pismo u kojem nagovještavaju građanski rat i vide opasnost u “hordama iz predgrađa”. Inače, Le Pen je najpoznatije lice tvrde desnice u Francuskoj. Izgubila je predsjedničku utrku od Macrona u drugom krugu, a njena stranka ima oko trećinu francuskih stolica u EU parlamentu. Zalaže se na Francusku izvan NATO-a, osuđuje američki utjecaj u Ukrajini, ne želi Tursku u EU, a koketira s idejom izlaska Francuske iz EU. Zalaže se za ekonomski protekcionizam i tvrdi da je multikulturalnost propala ideja. Iako uspješna u EU parlamentu, njena stranka je slabo zastupljena u francuskom parlamentu. Unatoč tome što je zadnjih godina “omekšala” u stavovima prema EU, pravima istospolnih zajednica i feminizmu, kritičari tvrde da je i dalje ksenofobna populistkinja koja nije dovoljno stručna za veće vodstvo.

 





Komentari

komentar

You may also like