Marine Le Pen podržala Macrona u njegovoj borbi s Erdoganom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio je važnu unutarnju potporu za svoju politiku prema Turskoj, od čelnice utjecajne krajnje desne oporbene stranke National Rally (do ljeta 2018„ pod nazivom Nacionalni front) i svoje bivše predsjedničke protukandidatkinje Marine Le Pen.

Ona je pozvala na potporu predsjedniku Republike u njegovu suprostavljanju turskom vođi Recepu Tayyipu Erdoganu po nizu pitanja, uključno i rješavanja problema oko eksploatcije energenata u spornim zonama istočnog Sredozemnog mora.

Erdoganove prijetnje usmjerene su na Francusku, izjavila je Le Pen za tamošnju televiziju LCI, i naglasila, kako ona „odlučno podupire“ Emmanuela Macrona po tom pitanju, neovisno o postojanju „milijuna drugih problema“ po kojima se oni razilaze.

Podsjećamo: Macron je nedavno izjavio kako turski narod „zaslužuje bolju vladu od one Erdoganove“ i zatražio od EU uvođenje sankcija i jedinstvene politike prema Turskoj, za koju je kazao kako više „nije partner u Sredozemlju“. Niti turska strana nije ostajala dužna, pa je Erdoganove riječi nazivala „refleksom francuskog kolonijalizma“ i podsjećala ga na alžirski rat za nezavisnost i genocid u Ruandi, okrivljujući francuske vlade za tamošnja stradanja milijuna ljudi. Nedavno je turski predsjednik Erdogan Macronu poručio da se „ostavi turskoga naroda i Turske“, da ne razumije povijest i sl.

Uskoro se održava summit EU (23. i 24. rujna) na kojemu bi se trebalo odlučivati i o uvođenju protuturskih sankcija zbog ponašanja Ankare u spornim zonama Sredozemnog mora i tamošnjih napetosti koje Turska, zbog svoje nove vanjske i energetske politike ima s Grčkom i Ciprom.

Odnosi između dviju država snažno su zaoštreni nakon aktivnog turskog vojnog ulaska u libijski građanski rat na strani vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju, dok Francuska podupire njoj suprostavljenu stranu na istoku te zemlje i Libijsku nacionalnu vojsku – LNA, pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara.
 

 

Komentari

komentar

You may also like