Mariupolj: Moskva optužila Ukrajinu da je spriječila civile da napuste Azovstalj

Rusija je u ponedjeljak optužila ukrajinske vlasti da su spriječile civile skrivene pod zemljom zajedno s ukrajinskim braniteljima u opkoljenom metalurškom kompleksu Azovstalju u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, da napuste tvornicu iako je ruska vojska proglasila primirje.

Ruske snage i njihove proruske dodatne snage u Ukrajini obvezale su se da će “jednostrano prekinuti neprijateljstva u 14:00 sati po moskovskom vremenu (13:00 sati po srednjoeuropskom), povući postrojbe na sigurnu udaljenost i osigurati odlazak” civila “u smjeru u kojem budu htjeli”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. žIzlazak je odobren ženama, djeci i radnicima tvornice.

“Ako su civili još u metalurškoj tvornici, tražimo izričito od kijevskih vlasti da zapovjednicima (ukrajinskih) nacionalističkih formacija narede da ih puste”, dodaje rusko ministarstvo.

Ruska vojska je tijekom večeri navela u priopćenju da se u 19:00 sati po srednjoeuropskom vremenu “još nitko nije koristio ponuđenim humanitarnim koridorom“.

“Vlasti u Kijevu ponovno su bezočno sabotirale ovu humanitarnu operaciju”, ustvrdila je ruska vojska, optuživši ukrajinske vlasti za “otvorenu ravnodušnost” za sudbinu svojih građana.

Ukrajina je u ponedjeljak zanijekala da je postigla s Rusijom sporazum o evakuaciji civila iz čeličane u Mariupolju te je rekla da bi Ujedinjeni narodi trebali biti “inicijator i jamac” bilo kojeg takvog sporazuma.





“Danas, ruska strana je još jednom najavila postojanje koridora za civile da napuste Azovstalj. U ovo bi se moglo povjerovati da Rusi nisu uništili humanitarne koridore puno puta ranije”, napisala je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu.

Naglasila je da se humanitarni koridor otvara sporazumom obiju strana i rekla da je Ukrajina pozvala glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa “da bude inicijator i jamac humanitarnog koridora iz Azovstala za civile”.

Predstavnici Ujedinjenih naroda i Međunarodnog odbora Crvenog križa trebali bi biti prisutni kad god bi se dogovorio bilo kakav humanitarni koridor, rekla je.





Golema tvornica Azovstal posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju.

Zgrade kompleksa velikim dijelom su uništene, no ukrajinski borci skrivaju se u velikoj mreži podzemnih tunela odakle i dalje pružaju otpor Rusima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se ondje skriva oko tisuću civila i stotine ranjenika, u katastrofalnim uvjetima, bez vode i hrane.

Ukrajina je poručila da će prekinuti pregovore s Rusijom ako ti posljednji borci u Azovstalu budu ubijeni.

Komentari

komentar

You may also like