Mariupolj: Rusija navodno bacila fosforne bombe nakon pobjede Ukrajine na Euroviziji

Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstalj u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, objavili su ukrajinski izvori u nedjelju.

“Pakao je došao na Zemlju. U Azovstal”, napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada na kojoj se vidi i topnička paljba. Snimka nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom. Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Euroviziji u talijanskom gradu Torinu. Izvor fotografija je nepoznat i ne može se potvrditi njihova autentičnost, no ruski tekst na oružju glasi: “Kaluša, kao što je zatraženo! U Azovstalj”, a engleski dio: “Pomozite Mariupolju – Pomozite Azovstalju sada” uz datum 14. svibnja. To su bile riječi pjevača sastava Kaluš orkestar, koji je apelirao na svjetsku javnost na pozornici u Torinu nakon što su pobijedili na natjecanju. Rusija je isključena iz Eurovizije zbog rata.
Otprilike tisuću ljudi nalazi se u opkoljenoj čeličani Azovstalj, prema ukrajinskim izvorima.

Ukrajinske vlasti priopćile su u nedjelju da je velikom konvoju vozila s evakuiranima dopušteno da napusti lučki grad Mariupolj. Petro Andriuščenko, zamjenik gradonačelnika Mariupolja, rekao je da su ruske snage dopustile velikom konvoju do tisuću vozila da prijeđe u Zaporožje nakon tri dana čekanja. Navodi se da je ovo najveća jednodnevna evakuacija iz Mariupolja od početka rata 24. veljače.

 
Komentari

komentar

You may also like