Mariupolj: U srijedu novi pokušaj evakuacije

Ukrajina je postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih građana iz opkoljenog Mariupolja u srijedu, objavila je potpredsjednice ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

„Uspjeli smo postići inicijalni dogovor o humanitarnom koridoru za žene, djecu i starije“, napisala je ona na Facebooku.

„Uzevši u obzir katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, naše djelovanje će se danas usredotočiti na to“, dodala je Vereščuk.

Ukrajina u srijedu želi poslati 90 autobusa kako bi evakuirala oko 6 tisuća ljudi, objavio je gradonačelnik tog grada na nacionalnoj televiziji.

Vadim Bojčenko, koji je sam napustio Mariupolj, dodao je da se nade da će prvotni dogovor s Rusima o sigurnom koridoru biti proveden. On procjenjuje da je u strateški važnoj luci na Azovskom moru ostalo 100 tisuća civila.

Raniji dogovori o stvaranju humanitarnog koridora za civile propali su 5. ožujka. Od tada se dvije strane međusobno optužuju za njihovo kršenje.
Vereščuk je rekla kako će pokušaj evakuacije krenuti u 14 sati po lokalnom, odnosno u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu.

„Uzevši u obzir sigurnosnu situaciju, moglo bi doći do promjene vezano za koridore. Stoga molim vas pratite službene informacije“, rekla je Vereščuk.

Komentari

komentar

You may also like