Market Watch: nema sporazuma o nafti između Rusije i S. Arabije bez učešća SAD-a

Prema navodima američkog poslovnog medija Market Watch, u sporazumu o spašavanju naftnog tržišta obvezno moraju sudjelovati Rusija i Saudijska Arabija, međutim,on će biti nepotpun ukoliko se postigne bez suradnje sa SAD-om koje su, trenutačno, najveći svjetski proizvođač nafte.

Cijene nafte su 2. travnja dosegnule tjedni rekord po pitanju rasta temeljem očekivanja ponovne suradnje Moskve i Rijada oko smanjenja proizvodnje „crnog zlata“ u svijetu. Analitičari ipak smatraju kako bilo kakav sporazum neće biti potpuno učinkovit bez sudjelovanja Washingtona, koji, za sada, ne govori o svojim planovima smanjenja proizvodnje nafte. SAD su i dalje vodeći proizvođač, a prošli tjedan proizvodile su 13 milijuna barela dnevno, izjavio je analitičar za energetiku IHS Markit-a Marshall Steeves.

Taj je čimbenik postao vrlo važan s obzirom da se predsjednik SAD-a Donald Trump  nedavno osobno umiješao u sukob Saudijske Arabije i Rusije nakon što su dvije zemlje početkom ožujka počele međusobni „naftni rat“ jer OPEC, kojega de facto predvodi Saudijska Arabija, i niz drugih proizvođača nafte na čelu s Rusijom nisu mogli postići sporazum o smanjenju proizvodnje. U četvrtak je Trump izjavio kako su Rijad i Moskva suglasni smanjiti proizvodnju nafte na 10-15 milijuna barela dnevno.

Ubrzo nakon te izjave Saudijska Arabija sazvala je žurno zasjedanje OPEC+ (čine ga članice OPEC i ostale zemlje proizvođači koje nisu u tom kartelu, na čelu s Rusijom). Prema informacijama The Wall Street Journala, razgovarat će se o smanjenju proizvodnje nafte za najmanje 6 milijuna barela dnevno.

Nezavisni stručnjak Anas Alhajji smatra kako je saziv izvanrednog zasjedanja jedno, a izbor konkretnog trenutka za to – nešto sasvim drugo. On misli kako će cijene nafte u svakom slučaju ostati niske, čak i u slučaju da OPEC+ postigne sporazum, zbog naglog smanjenja potražnje.

Analitički odjel medija The Economist (EIU) očekuje da će Saudijci i Rusi postići sporazum i završiti naftni rat ranije od očekivanog – u drugom tromjesečju ove godine. Ali nejasne su količine smanjenja nafte o kojima će se razgovarati. „Pritom postoji visoka vjerojatnost da pregovori propadnu“, navodi ekonomist EIU Cailin Birch.





Neovisno o tome EIU oprezno daje prognozu o cijeni nafte tipa Brent u 2020.g koja bi se mogla kretati od 32 do 36 dolara za barel.

Ovdje bismo dodali kako je i ta cijena daleko ispod one koja bi zadovoljavala američke proizvođače nafe iz škriljevca, čiji se minimum prodajne cijene kreće oko 50 dolara za barel zbog visokih troškova proizvodnje tehnologijom „frackinga“, koji su puno viši od tradicionalnog načina bušenja kojim se služe Saudijska Arabija i Rusija (naravno, i ostale vodeće zemlje proizvođači „crnog zlata“).

Ruski ministar: u idućim tjednima stanje na tržištu nafte bit će još gore. Opstat će samo najjači!





Komentari

komentar

You may also like