MarketWatch: trgovinski rat je gotov – pobijedila je Kina!

U komentaru američkog analitičkog portala MarketWatch navedeno je, kako se u okviru summita G20 u Osaki predsjednik SAD-a Donald Trump nije samo dogovorio s kineskim vođom  Xi Jinpingom o nastavku trgovinskih pregovora, prekinutih u svibnju, već se i suglasio ukinuti dio sankcija protiv kineskog tehnološkog diva Huawei-a, ali isto tako i odgoditi uvođenje novih carina u zamjenu za  obnovu kineskog uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda.

Takvi dogovori, navodi se dalje u članku, predstavljaju završetak od Trumpa započetog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a ovo je već drugi put da je Trump popustio pred zahtjevima kineske strane, ukinuvši sankcije protiv kineskog tehnološkog sektora. Ti Trumpovi potezi ukazuju da on nije spreman ići do kraja kako bi „polučio fundamentalne promjene u gospodarskim odnosima SAD-a s drugom ekonomijom svijeta“. Xi Jinping se javno oslanjao na to da Trump neće poduzimati mjere koje će stvoriti rizik po njegov rejting u ključnoj kategoriji biračkoga tijela uoči izbora 2020.g., uključno, i prije svega, američkih farmera – i takvo razmišljanje se pokazalo točnim.

To znači kako će Washington vjerojatno ostaviti na snazi sadašnje carine, ali neće uvoditi nove, a Kina će ispuniti svoje obećanje o povećanju uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda, pri čemu je dio američkih farmera već potisnut s kineskog tržišta i zamjenjen konkurentima iz drugih zemalja, navodi se u članku MarketWatch-a.

U nadolazeće mjesece SAD i Kina će najvjerojatnije sklopiti bilo kakav veliki sporazum, kojeg će Trump „predstaviti kao veliku pobjedu, uz radosno klicanje svojih vjernih suradnika“. Međutim, Kina neće niti obuzdavati svoje državne tvrtke, niti ukinuti svoju inicijativu Made in China 2025, povezanu s viskotehnološkim sektorima, između ostalog u robotici, proizvodnji električnih automobila i razradi umjetne inteligencije, navodi se dalje u članku.

Bez većih promjena ostat će i sadašnji logistički lanci, što znači da Sjedinjene Države ne trebaju očekivati povratak tisuća radnih mjesta u proizvodnom sektoru. Pri tom će Kina pod vodstvom Xi Jinpinga i dalje nastaviti izgradnju „najveće policijske države u povijesti“, navodi se, između ostalog, u članku MarketWatch-a, potpisanog od autora Howarda Golda.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like