Maroko i Izrael dogovaraju zajednički razvoj “samoubilačkih” dronova

Očekuje se da će Maroko i Izrael potpisati sporazum o zajedničkoj “samoubilačkoj” bespilotnoj letjelici, rekao je marokanski vojni izvor. Očekuje se da će izraelski ministar obrane uskoro posjetiti ovu afričku zemlju i potpisati sporazume o suradnji u obrani i proizvodnji bespilotnih letjelica.”Nakon formiranja nove vlade u Maroku, očekuje se da će izraelski ministar obrane posjetiti Rabat kako bi potpisao ugovor o zajedničkoj proizvodnji obrambene opreme u Maroku”, rekao je marokanski analitičar Mohammad Shkeir za Defense News. “Ugovor će uključivati ​​raketne sustave kratkog i srednjeg dometa koje marokanska vojska treba ojačati svoj vojni arsenal, kao i oklopna vozila i tenkove koji se mogu koristiti u oružanom sukobu s Alžirom ili bi pomogao paralizirati kretanja Polisario Fronta duž Zapadne Sahare”, dodao je Shkeir, misleći na oružanu političku organizaciju koja želi okončati marokansku kontrolu nad tom pustinjskom regijom.

Maroko, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Sudan počeli su normalizirati odnose s Izraelom prošle godine prema “Abrahamskom sporazumu” koji su dogovorili Amerikanci.

Ovo nije prvi put da je Maroko pokazao interes za bespilotne zračne sustave. U travnju je ta zemlja navodno potpisala ugovor o nabavci 13 turskih borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, a prva serija isporučena je u rujnu. “Logično je da Maroko nabavi turske bespilotne letjelice nakon njihove dokazane borbene učinkovitosti u nekoliko operacija, bilo u Iraku ili Siriji”, rekao je Shkeir.

Upitan hoće li odvojene narudžbe Maroka za bespilotne letjelice iz Izraela i Turske predstavljati problem za Rabat, Shkeir je rekao: “Bez obzira na regionalno rivalstvo između dviju strana, Maroko može nabaviti turske bespilotne letjelice i može s Izraelom proizvoditi bespilotne letjelice. Osim toga, postoji vojni savez između Izraela i Maroka, kao i vojno partnerstvo sa SAD-om, što uključuje i proizvodnju vojne opreme u Maroku. Osim toga, Izrael je postigao tehnološki napredak u pogledu proizvodnje ove vrste letjelica”, tvrdi Shkeir. “Samoubilački” ili “kamikaze” dronovi eksplodiraju u sudaru s metom koju do tada ciljaju i prate.

Čini se da još nije odabrana marokanska tvrtka za proizvodnju izraelskih bespilotnih letjelica, ali Shkeir očekuje da će postojati zajedničko ulaganje u koje će ući marokanska strana, a bit će ulaganja i iz Amerike. Ipak, zasad je najizglednije da će u Maroku taj posao preuzeti tvrtka “Bio Cellular Design Aeronautics” koja ima iskustvo u proizvodnji bespilotnih letjelica. Tvrtka je na aeromitingu u Marakešu 2018. godine prikazala prvi prototip izviđačkog drona MA-1.

Shkeir je dodao kako su četiri drona izraelske proizvodnje, Hermes 900, već poslana u Maroko i koriste se duž zida između Maroka i Zapadne Sahare. Taj zid od 2720 kilometara razdvaja područja koja zauzima Maroko i ona koja kontrolira front Polisario u Zapadnoj Sahari. “





Ako ti dronovi dokažu svoje operativne sposobnosti, tada će Maroko započeti proizvodnju. Unutar svoje vojne strategije, Maroko obično pribjegava razviti raznoliku opremu, slično kao i partneri. Stoga proizvodnja neće biti ograničena na jedan model ovih bespilotnih letjelica, već će uključivati ​​druge oblike za uporabu u raznim vojnim područjima”, predvidio je stručnjak.

Komentari

komentar





You may also like