Maroko: islamisti poraženi na parlamentarnim izborima

Marokanska liberalna stranka RNI osvojila je najviše mjesta na parlamentarnim izborima u zemlji, a slijedi je druga liberalna stranka PAM, dok su umjereni islamisti PJD-a pretrpjeli su težak poraz, pokazali su preliminarni rezultati u četvrtak, piše Reuters.

RNI, na čelu s milijarderom i ministrom poljoprivrede Azizom Akhannouchom, zauzeo je 97 od 395 mjesta u parlamentu, slijedi PAM s 82 mjesta i konzervativni Istiqlal sa 78 mjesta. PJD, koji je bio koalicijski partner u prethodne dvije vlade, zauzeo je samo 12 mjesta. Rezultati pokazuju veliki zaokret u strukturi parlamenta jer je RNI na zadnjim izborima 2016. godine osvojio samo 37 mandata, dok je PJD osvojio 125 mjesta. Stanje se, dakle, obrnulo. RNI će trebati ući u koalicijske razgovore radi formiranja vlade.

Ministri RNI -a kontrolirali su ključne gospodarske portfelje poljoprivrede, financija, trgovine i turizma u vladi na odlasku.

Izlaznost na izborima u srijedu poboljšala se na 50,3%, u odnosu na izlaznost od 43% u 2016.

Maroko, sjevernoafrička zemlja, je ustavna monarhija u kojoj kralj ima široke ovlasti. On bira premijera iz stranke koja je osvojila najviše mjesta u parlamentu koji će tada formirati vladu, a kralj takvu vladu treba onda odobriti.

Također, kralj ima posljednju riječ o imenovanjima koja se tiču ​​ključnih područja vlasti, uključujući unutarnje poslove, vanjske poslove i obranu.Kralj je s novom vladom već najavio pokretanje sveobuhvatnih gospodarskih reformi.
No, PJD nije lako podnio poraz. Optužili su  suparnike  za kupovinu glasova, ne navodeći detalje. Unatoč tome što je bila najveća stranka od 2011. godine, PJD nije uspio zaustaviti zakone kojima se protivi, uključujući jedan za jačanje uloge francuskog jezika u obrazovanju, a drugi za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. PJD će prijeći u oporbu ako ne pobijedi na izborima, rekao je novinarima Lahcen Daoudi, bivši ministar PJD-a.

Komentari

komentar

You may also like